Начало Новини Благотворителност Единственият по рода си фестивал “Семе българско” стартира в Севлиево

Единственият по рода си фестивал “Семе българско” стартира в Севлиево

1373

„Това, което посеем в земята и живота си днес, ще го пожънат децата ни утре”. С тези думи, кметът на на община Севлиево д-р Иван Иванов, се обърна към гостите на четвъртото издание на единствения по рода си у нас фестивал „Семе българско“.

Форумът си поставя амбициозната задача да запази българските гени, традиции и дух. Това беше оценено по достойнство от всички останали участници в официалната церемония: областния управител Иванка Баева, евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Новаков, както и изнициатора и организатор на събитието Ивелина Елмазова.

„Днес, когато границите са отворени и можем да пътуваме в Европа и света, нуждата от запазването на нашата идентичност е по-голяма от всякога.” Това сподели българският представител в Европейския парламент Владимир Уручев, който за втори път е гост на уникалния севлиевски фестивал. „Ние имаме нужда да показваме, че сме българи, че имаме изключително славни традции. Това, което тук се случва, е ценен начин да съхраняваме българските традиции, които са наши и трябва да налагаме пред света”, каза още той.

„Този фестивал е изключителен, заради децата, заради българския дух. Всичко, което правим, трябва да е в тяхно име”, допълни колегата си евродепутатът Андрей Новаков.

„Нашият екип вярва, че човек, за да стъпи в бъдещето, трябва да носи миналото в себе си като ген, като отношение, защото ние сме това, което са ни завещали нашите предци”, заяви пред гостите Ивелина Елмазова, инициатор на фестивала. Тя благодари за подкрепата, която е получила от кмета на Севлиево, както и на всички, които са повярвали, че идеята си заслужава. „За да продължим да бъдем себе си, трябва да вярваме в това, което сме. Ние сме българи и носители на нещо толкова велико и славно, че само, ако сме заедно в такива инициативи и ги подкрепяме, те ще продължат, и ще са завещание на нашите деца, каквато е целта на фестивала – За земята, семената и децата на България”, подчерта Ивелина Елмазова.

„Преди четири години дадохме старт на “Семе българско” и надградихме нашата кауза. Най-хубавото е, че скромният ни екип се увеличи с четири нови члена – имаме си четири момченца. Изпълнихме нашата основна кауза и заедно с фондация „Искам бебе” помогнахме на едно севлиевско семействo, което вече си има своя рожба. Нашата работа продължава и през тази година” – каза Венета Лазарова, част от екипа на „Семе Българско”.

След края на церемонията, официалните гости се включиха в изработването на най-дългата българска шевица. Не бяха малко и тези, които искаха да се научат как се тъче на монтирания в парка „Казармите“ стан.

Всички гости на фестивала имаха възможност да усетят вкуса на позабравените български храни, които предложи базарът на „Селския мол“. На сергиите бяха представени изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

Празничната програма на фестивала, която съвпада и с хубавия български празник Лазаров ден, ще продължи и с други интересни инициативи днес и утре.