Начало Новини История България чества 107-мата годишнина от независимостта си

България чества 107-мата годишнина от независимостта си

1367

На днешната дата – 22 септември – преди 107 години е обявена независимостта на България.

По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата “Св. Четиридесет мъченици” България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Мястото съзнателно е избрано. Над 20 години на българския престол, иначе доста неопитен, непознаващ българите при пристигането си, княз Фердинанд вече е научил най-важните неща за предшествениците си – великите български царе, и знае, че тази църква е символна за държавността, а и за монархията в България и затова е избрал точно нея, разказва пред БНР историкът Петко Петков.

Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г.

Тържества на този ден ще има в цялата страна, но Велико Търново е в центъра. През целия ден днес там ще има свободен достъп до всички исторически обекти и забележителности, свързани с обявяването на независимостта, в това число музеите “Нова история” и “Затвор”, както и храмът “Св. Четиридесет мъченици” и историческата крепост “Царевец”. Гост на града на празника ще бъде председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Регионалният исторически музей организира екскурзоводски тур “По стъпките на държавността”.  Обиколката на забележителностите на града ще започне в 14 часа от църквата “Св. Димитър Солунски” в кв. “Асенов”. Там ще се съберат туристите и в зависимост от броя на хората, ще бъдат разделени в няколко групи. Това е едно от местата, покрай които княз Фердинанд е минал, слизайки от гара Трапезица и отивайки към църквата, където ще приеме да стане цар на българите. Храмът е вторият обект от обиколката, и следват манастирът “Св. Петър и Павел” и храма “Св. Иван Рилски”. От там туристите ще минат по специално отворена пътека – през Асеневата порта и ще влязат в крепостта Царевец. На хълма ще видят паметника “Пирамида” – мястото, на което за втори път е бил прочетен Манифеста за независимостта на България.

По традиция празничният 22 септември започва със света литургия в храма “Свети Четиридесет мъченици”, която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий. Следват водосвет, поръсване на бойното знаме на Националния военен университет и флаговете на институциите, военен ритуал за издигане на националния трибагреник, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Независимостта на Царевец и шествие до паметника “Майка България”.

По обяд военните оркестри от Международния фестивал ще изпълнят шоу-програма в центъра на Велико Търново, а след тях следват изпълнения на местни групи. Концерт на формация “Канарите” и Голямото търновско хоро ще съберат любителите на фолклора между 17:00 ч. и 18:30 ч.

Кулминацията на честването започва в 19 ч. на площад “Цар Асен I” със строеви хватки и тържествена проверка. Финалът ще бъде поставен с аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина” и празнични илюминации.