Начало За Забава Събития 125 години от рождението на Дан Колов

125 години от рождението на Дан Колов

1784

На 28 октомври 2017 г. (събота) в с. Сенник, община Севлиево, ще започнат честванията по случай 125-та годишна от рождението на един от най-великите български спортисти за всички времена – Дан Колов.

От 10:00 ч. пред паметника на Дан Колов ще бъде отслужена панихида в негова памет и ще бъдат положени венци и цветя. Предвидено е и организирано посещение в дома-музей на бореца.

От 11:00 ч. в салона на Народното читалище “Климент Охридски – 1988” ще бъде открита фотоизложба и представен документален филм, посветени на живота на “Балканския лъв”. Присъстващите на събитието, ще могат да наблюдават и демонстративни срещи по борба.

Честванията се организират от Община Севлиево, съвместно с кметството на с. Сенник и НЧ “Климент Охридски – 1988”.

“Пеш съм излязъл, пеш ще се върна!” е отговорът на Дан Колов на предложението да бъде закаран с файтон до родното му село, след като се завръща в България.

Дан Колов е роден на 27.XII.1892 в с. Сенник. Пълното му име Дончо Колев Данев е български борец и кечист. И до днес е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и легенда в бойните изкуства.

На 26.III.1940 непобедимият български борец умира от туберколоза. По негово желание, погребан е в родното си село, в земята, на която се е родил. Дончо Колев Данев има над 1,500 срещи като професионален борец, от които губи само 72.

През целия си живот запазва българското си гражданство и се бори като български борец. В спомените на всички той остава великан по сила и по дух.