Начало Новини Свят Алпинистът Иван Мутафов осъществи трекинг в района на връх Канченджонга в Хималаите

Алпинистът Иван Мутафов осъществи трекинг в района на връх Канченджонга в Хималаите

1668

Великотърновският алпинист Иван Мутафов осъществи трекинг в района на връх Канченджонга – един от осемхилядниците на Хималаите. Мутафов обясни, че това е третият по височина осемхилядник на в Непал. Той се намира до индийската граница.

Желанието на алипиниста да посети върха се появява още през 1989 година. Той посочи, че негов спътник в пътешествието е бил българинът Кирил, който живеем и работи в Лондон. С него се срещнали в столицата на Непал – Катманду. Заедно те се отправили към град Тапледжунг, а от там тръгнали към върха, като започнали от неговия южен склон, а в последствие се прехвърлили по северния. Пътуването продължило 20 дни.

Мутафов разказа, че по време на маршрута претърпели редица премеждия. Мусонът все още бил в сила. През цялото време валяло дъжд. Алпинистите били нападнати от т. нар. джуги – малки пиявици. “Освен това, след земетресенията и наводненията, много от мостовете са паднали и се налага реките да бъдат преодолявани по импровизирани мостове и на места дори да се газят ледниковите реки, което е много рисковано. Докато стигнахме до алпийската част дъждовете продължаваха. Молих се много, когато стигнем до базовия лагер, да се открие върха, за да мога да го заснема. Слава Богу имах един следобед, в който късметът проработи и успях да заснема върха и всичко около него, една доста интересна алпийска гледка”, отбеляза Иван Мутафов.

Той припомни, че през 2014 година алпинистът Боян Петров изкачва успешно връх Канченджонга. През тази година той поставя световен рекорд изкачвайки общо три осемхилядника за един сезон. Мутафов допълни, че през 1994 година устремена към Канченджонга загива една от най-добрите алпинистки на България – Йорданка Димитрова. “С тази смърт в Непал се понесе една мълва, че този връх не допуска жени. Богинята на Канченджонга е ревнива и не допуска жени да я надминат, т.е. да я покорят. Там загинаха най-добрите алпинистки на Словения, на Полша, на Русия, на България. До 1998 година жена не успя да стъпи на този връх. През 1998 година една англичанка го изкачи, но тя след година бе настигната от смъртта на един друг осемхилядник. И до ден днешен се носи такава слава за Канченджонга, че недопуска жени при себе си”, отбеляза Иван Мутафов.