Начало Новини Образование Деца от Габрово и Севлиево станаха лесовъди за един ден в местността...

Деца от Габрово и Севлиево станаха лесовъди за един ден в местността Лъгът

1511

Повече от 80 деца от Габрово и Севлиево участваха в горски празник, организиран от Северноцентрално държавно предприятие и природния парк “Българка” пред ловната резиденция на стопанството “Росица” в местността Лъгът край Севлиево. Събитието, инициирано от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите, бе част от програмата на Седмицата на гората, чието мото тази година е “Подобри гората”. Това съобщиха от горското стопанство.

Сред гостите на празника бяха заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц, директорът на Северноцентрално държавно предприятие Иван Недков, служители на ловното стопанство, деца и родители.

Инициативата “Лесовъд за един ден” предизвика голям интерес сред децата. Под ръководството на директорката на ловното стопанство “Росица” Иваничка Иванова и на директора на парк “Българка” Цветан Марков децата се научиха да разпознават кои дървета са здрави и устойчиви и кои подлежат на санитарна сеч, как се определя възрастта на едно дърво, кои са основните инструменти, които използват горските служители, какви са животните, обитаващи района.

Интерактивни игри на поляната допълниха по забавен начин познанията на децата за горските екосистеми и процесите, протичащи в тях,а игрите на футбол, федербал и язденето на кон направиха емоциите им още по-големи.

След празника всяко дете си тръгна с подаръци от информационните материали на парк “Българка”, а родителите получиха подарък от Северноцентрално държавно предприятие – фиданки от липа, които да засадят в дворовете си.