Начало За Забава Театър Севлиево посреща Имперски Руски балет

Севлиево посреща Имперски Руски балет

1315

На 27 юни 2016 г. в Дом на културата „Мара Белчева” от 19:00 ч. Севлиево посреща невероятния Имперски руски балет, основан от Мая Плисецкая и Гедиминас Таранда.

Кармен-сюита и Болеро ще имат възможност да гледат севлиевци и гости на града, благодарение на съвместната инициатива на Община Севлиево и Жокер Медиа.

Спектакълът се провежда под патронажа на Кмета на община Севлиево – д-р Иван Иванов.

Севлиево е един от четирите града в България, освен Бургас, Стара Загора и Пловдив, където любителите на балетното изкуство могат да се насладят на красотата и професионализма на трупата.

Билети за спектакъла може да закупите на каса в Дом на културата „Мара Белчева” – Севлиево – от 13 юни (понеделник) и в мрежата на Ивентим, он-лайн на eventim.bg

Цена на билета – от 10 до 25 ЛВ.

Трупата на Имперски Руски Балет е създадена през 1994 г. по инициатива на Мая Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на “Болшой театр” Гедиминас Таранда. Името на колектива е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число в създаването на театрите “Болшой” и на “Мариинский”, където се ражда и израства славата на руския балет. Името е знак на признателност към слезлите и напускащите сцената балетни “императори”, творците, донесли славата на руския балет.

От самото начало с артистите работят педагози-репетитори от екстра-класа. Днес това е н.а.на Русия, лауреат на Държавна премия Галина Шаляпина, която със своя опит и талант помага на младите артисти да стигнат до височините на балетното изкуство. Художественият ръководител на колектива е Гедиминас Таранда – не само артист с огромен темперамент и невероятно сценично обаяние, но и педагог по призвание. С балета си сътрудничат най-големите звезди – Мая Плисецкая, Патрик Дюпон (Парижка опера), Фарух Рузиматов, Диана Вишнева (Мариинския театър), Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Светлана Захарова, Денис Матвиенко (Болшой театър), Владимир Малахов и Джулия Кент (Американския балетен театър), Тамие Кусакари (Япония) и много други.

Това е единственият частен балет, който въпреки всички трудности по време на „перестройка” не само оцеля, но стана и прочут и в целия свят.

От двадесет години животът на колектива е изпълнен с много труд, творчески търсения, постижения и заслужени победи. Имперският Руски Балет намери горещ прием в Япония, Испания, Австрия, Финландия, Португалия, Бразилия, Уругвай, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Люксембург, Литва, Канада, Израел, Китай, Гърция, Словения, Хърватия, САЩ, Ливан, Кипр, Дубай, Малта, Нова Зеландия, Тунис, Турция, Украйна, Казахстан.

Премиери на класическите спектакли от последните години, поставени от Имперския Руски Балет, са в “Златния фонд” на световното балетно изкуство – “Ромео и Жулиета” на Сергей Прокофиев, “Лебедово езеро”, “Лешникотрошачката”, “Спящата Красавица” на П. И. Чайковский, “Кармен” на Бизе-Шчедрин, “Валпургиева нощ” на Шарл Гуно, “Болеро” на Морис Равел, Половецки танци от опера “Княз Игор” на Александър Бородин, “Шехеразада” на Николай Римски-Корсаков, кантата на Карл Орф “Кармина Бурана” и други.

Имперски Руски балет олицетворява единството и целостта на руската балетна школа, традиците и приемствеността, които се предоват от поколение на поколение. Те не се влияят нито от времето, нито от пространството и се възприемат като истинска творческа Империя.