Начало Новини Здраве Ортопед от Севлиево спечели търновските пациенти

Ортопед от Севлиево спечели търновските пациенти

3713

Д-р Иван Узунов всяка седмица посещава старата столица и лекува хората от областта.

Само допреди половин година името на д-р Иван Узунов не бе познато от хората с ортопедични заболявания в старата столица. Днес пред кабинета му в ДКЦ I във Велико Търново се подреждат десетки чакащи за преглед. Със своя 25-годишен опит, професионализъм и позитивизъм той успява да спечели доверието им и от пациенти те стават негови приятели. Тази връзка за ортопеда е от ключово значение за добрите резултати.

Д-р Иван Узунов от е Севлиево, завършил медицина в Стара Загора и специализирал в София. Дълги години работил в ортопедичната болница в родния си град, но след затварянето й предлага помощта си в извънболничната медицинска помощ. Към момента работи в столичната болница „Люлин“, която е специализирана в лечението на пациенти с проблеми в опорно-двигателния апарат, операции на счупвания и износени стави и т.н. Открива свой кабинет във Велико Търново през пролетта на 2017 година и освен че диагностицира пациентите си, след това ги оперира в София, ако се налага хирургична намеса.

„Преди в Севлиево идваха хора от Велико Търново за операции и за тяхно удобство, за да не ги разхождам в следоперативния период, реших аз да идвам в старата столица веднъж седмично и по този начин да следя как се възстановяват. Това ми даваше възможност да преценя как ще се процедира по-нататък, за да се изправи на крака човекът възможно най-скоро. Сега ситуацията е същата, но мястото за опериране е болница „Люлин“”, заяви д-р Узунов.

Връщайки се назад в миналото, споделя, че не съжалява за избора си да стане ортопед. Негов колега от университета го запалил по тази дисциплина, но така се развил животът, че той станал пулмолог, докато д-р Узунов последвал съвета му и се захванал с тази мъжка специалност. „Наскоро даже моят колега, който ме насочи към ортопедията, си счупи крака и аз го лекувах. Ирония на съдбата“, казва шеговито севлиевецът. Допада му, че вижда бързо резултатите от работата си, за разлика от кардиолозите, които цял живот лекуват пациентите си.

Д-р Узунов е направил е стотици операции на хора след преживени автомобилни катастрофи с множество тежки фрактури и на косъм от смъртта. „Наскоро се срещнах с мой пациент, който преди 12 години бе катастрофирал и имаше счупване на таза, двете раменни части, предмишниците и няколко ребра. Преживя много операции, беше в реанимация, после дълго време хоспитализиран, а днес вече се движи сам“, разказа той.

В знак на благодарност кабинетът на ортопеда в София е украсен с подарени картини и икони. „Имах един пациент, който рисуваше всички доктори от отделението. Друг мой пациент – влах, пък ми изработи голяма дървена лъжица, близо 2 метра, на която е гравирано името ми“, сподели д-р Узунов.

Казва, че никога не се обижда, ако някой пожелае второ мнение, и смята това за правилно. „Нека всеки си избере един лекар, на когото да вярва и да се придържа към препоръките му. Да не проявява недоверие към него след четене на информация от интернет, защото самолечението може да навреди повече, отколкото най-големият му враг“, коментира той. До 6 месеца, ако няма осезаем резултат от лечението, пациентът следва да оттегли доверието си от доктора, твърди специалистът. Според него обаче не винаги медицината може да даде желаните резултати и припомни цитата от Библията, който гласи: „Нима решил си да изправиш туй, що Господ е решил да бъде криво“.

Д-р Узунов сподели, че в последните години се наблюдава подмладяване на някои болести на опорно-двигателния апарат. Една от тях е подаграта. Тя се среща вече при хора на около 30 години, а в миналия век е разболявала над 50-годиншните. Преди заболяването стартирало от палеца на крака, а сега започва от коляното, ръцете, лактите, раменете, където се получават болки, подуване, деформации и буци. От тях следва затруднено придвижване, а лекуването с медикаменти е само за първите стадии. Когато подаграта напредне, се налагат операции. Коварната болест може да бъде хваната навреме само с периодични изследвания на кръвта.