Начало Новини Инфраструктура Общините от “Централен Балкан” подготвят обща кандидатура за създаване на биосферен парк

Общините от “Централен Балкан” подготвят обща кандидатура за създаване на биосферен парк

1544

Общините, в чиито територии попада Националният парк “Централен Балкан”, на среща днес в Карлово решиха да подготвят обща кандидатура за създаване на биосферен парк “Централен Балкан” по програмата “Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО. Община Карлово е една от първите, която има решение за това на Общинския съвет от юни 2015 година. През април община Троян също взема подобно решение и двете общини са пионерите в тази област. Това съобщиха от пресцентъра на община Карлово.

Пред участниците в дискусията кметът на община Карлово Емил Кабаиванов е подчертал, че ползите от създаването на такъв биосферен парк ще бъдат повече, отколкото рисковете, и може да се говори за по-големи възможности за развитие на местния бизнес и туризъм. Надявам се повече общини да се присъединят към биосферния резерват, за да съхраним богатото биоразнообразие, което имаме в района, и опазването на околната среда, казал още кметът.

През 1995 г. с приемането на Севилската стратегия в съвременните биосферни резервати освен зони със строга защита, се обособяват и зони, в които се поощрява прилагането на устойчиви практики, гарантиращи икономическо развитие на съответните региони и опазване на природата в тях. Биосферните паркове дават възможност за развитие на местен “зелен” бизнес, регистриране и налагане на биосферни марки, припомнят организаторите. Идеята им е “Централен Балкан” да бъде първият биосферен парк в България, което от своя страна ще даде добри възможности и за реклама в чужбина.

На срещата са били представени примери за действащи биосферни паркове в различни страни, сред които Испания, Франция, Уругвай, Словения, Германия, които показали на присъстващите, че регистрирането на биосферен парк дава дългосрочност за развитие на местните продукти и местния бизнес.

В дискусията са участвали представители на НП “Централен Балкан” и на общините Карлово, Пирдоп, Сопот, Тетевен, Троян, Павел баня, Севлиево и Антон, на МОСВ, на фондацията “Биоразнообразие”, БАН и СУ “Климент Охридски”.