Начало Новини † Свети Дух

† Свети Дух

1329

Днес е Свети Дух.

Според християнските поверия, когато създал Човека, Бог му вдъхнал Дух, с което предал святост на неговото съществуване.

Какво днес правим ние, съвременните хора, за да уважим това Божие дело, да благодарим за този жест Господен, с който Господ Бог ни е направил честта не само да сме живи, а и да сме изпълнени с нещо, което да ни прави ценни и достойни същества?

Дали съществува у нас онази истинска духовност, която би трябвало да ни обединява в името на добри и полезни за всички дела? Дали се проявява тя в нашето ежедневие, когато все по-често се налага да сме съпричастни, обичливи, отзивчиви, добронамерени и взаимопомощни един към друг? Дали я има още у нас тази духовност и дали притежаваме усещането, че трябва не само да я носим и прилагаме, а и да я съхраним и предадем на тези след нас?

Колко много въпроси, на които би следвало всеки сам да си отговори и дано не се уплаши от отговора.

Защото стряскащо е всичко, което се случва в съвременното ни динамично общество? Защото бездуховност ни залива от всякъде и обещава да ни превърне в живи твари обладани от алчност и равнодушие, обсебени от мании за власт, материални богатства и деспотизъм? Стремежът на една част от обществото ни към диктатура, желанието да бъдат подчинени масите чрез масови лишения и ограничения, чрез забрани и информационни затъмнения предизвикани умишлено от шепа самозабравили се угоени властимащи, създава реална опасност от обезличаване на нацията, при което тя ще загуби тотално своите духовни ценности. С тях потъва и вярата, а обезвереният човек е просто една жива биологична единица, подвластна и подчинена на всеки, който се домогне до нея. И тогава идва най-страшното.

НЯМА БОГ.

Създателят, творецът, триединният благодетел Отец, Син и Дух Свети, остане ли далеч от човешкото съзнание, то Човекът е обречен на гибел.

Миналото, от което черпим мъдрост и опит е оставило в нас житейските
си уроци, благодарение на Вярата. Днешният ден, сега и тук, всеки от нас осмисля
по свой си начин с Вяра в това, което възнамерява да осъществи. Бъдещето се
гради с Вяра. За да оцелеем и останем достойни и святи, такива каквито Бог ни
сътвори, трябва да браним своя Дух и да го опазим бодър, буден и неопетнен. Само така ще бъдем истински ЖИВИ, а не просто живи.