Начало Читалище

Читалище

 

НЧ “Развитие – 1870”

История

Севлиевското читалище е основано през 1870 година по личната заръка на Васил Левски от първия дипломиран лекар в града ни – доктор Стойчо Христов. Неговите основатели и съмишленици са организатори на Априлското въстание в нашия край. През 1970 година Народно читалище “Развитие” е удостоено с орден “Кирил и Методий” – І степен за неговата дългогодишна културно-просветна народополезна дейност, а през 2005 година – с грамота от Министерство на културата и туризма за принос в утвърждаването и развитието на читалищното дело в България.

Настояще

През 2010 се навършиха 140 години от основаването на севлиевското читалище, чиито наследници сме ние. В края на предходната година Настоятелството прие план за юбилея. Изработени бяха ново лого, знаме и символи – грамоти, значки за активно участие в художествено-творческата дейност, отличителен знак – 140 години читалище в Севлиево и плакет за особен принос. Началото на тържествата бе положено с освещаването на читалищното знаме. В рамките на нашия юбилей всяка от формациите имаше своя седмица, през която всеки се постара да покаже най- доброто. Кулминацията на празничните дни бе на 11 май – официалния празник на читалището ни. На специална среща бяха наградени дарителите и най-заслужилите читалищни дейци, а след това от читалището тръгна пъстър дефилир от нашите състави, който завърши с голям концерт на площада.Празникът ни бе израз на уважение и признание към всички, които с любов и всеотдайност са градили и пазили читалището като знак за съхранение и развитие на изконните ценности на България.

През годините Народно читалище „Развитие-1870“ се е превърнало в един от духовните символи на Севлиево.

Днес едно от основните направления в читалищната дейност е работата с деца. В школите по пиано, китара, акордеон, синтезатор, тамбура, солфеж, изобразително изкуство и балет те се приобщават към класическото и съвременно изкуство. В школите по народни танци и народно пеене към ансамбъл „Развитие“ обикват традициите на българския фолклор, а куклено-театралният състав обединява творческите търсения на три поколения – деца, подрастващи и възрастни.

Фолклорен ансамбъл „Развитие“ е най-голямото читалищно звено. Освен школите, към него работят детски и основен танцов състав, детска група за народно пеене, оркестър „Северняци“, вокално трио „Росица“ и курсове за овладяване на български народни хора. Ансамбълът е изнесъл стотици концерти в Севлиево, селата от общината и други градове на страната и има съществен принос в международното културно сътрудничество.

Театралният състав е най-дълголетният колектив на читалището и с представяните през годините спектакли си е извоювал име на един от най-добрите в България.

Обединител на севлиевските творци е литературният кабинет „Пеньо Пенев“, членовете на който издават читалищен алманах „Бразди“, литературна страница в общинския вестник „Росица”, автори са и на много самостоятелни книги .

Радост на почитателите на градската и забавна песен доставят талантливите изпълнителки от вокална група „Хармония“, а един от малкото съхранени класически хорови състави в страната е хор „Дора Пенева“, който има достойно място в културния живот на града ни.

Фолклорна формация „Веселина“, включваща певици и народен оркестър, съхранява и обогатява изконните български ценности и популяризира българската народна музика.

Своите послания и новаторски творчески виждания запечатват в творбите си членовете на читалищния фото-клуб „Севлиево“.

Адрес:

НЧ Развитие – 1870
ул. ”Стефан Пешев” 20
Севлиево 5400

Отговорник: Маргарита Бориславова

тел.: +359-675-32-020
URL: тук