Начало Новини Акварели?

Акварели?

1498

Toва не са акварелни рисунки или пейзажи от планетата Марс, а уникалната местност Данксия (Danxia), намираща се в югозападен Китай.

Името в превод означава „Розов облак“. Природният феномен е образуван от ерозирал червеникав пясъчник и други сухи елементи, формирали се през Мезозоя (геоложка ера, наричана „Епохата на влечугите”, която обхваща периода от 251 млн. години пр.н.е. до 65 млн. години пр.н.е.).

Уникалната местност се простира върху цели шест субтропични района на най-многолюдната страна в света. Камъни, дефилета, долини, природни стълбове, кули, образи, водопади, причудливи форми… приливат във всички цветове на дъгата и ни карат да си мислим, че гледаме един от шедьоврите на художниците импресионисти.

В Данксия има наниз от различни по форма и размер пещери, който са плитки и изолирани една от друга. (В истинските карстови терени се образуват дълбоки пещери, свързани помежду си в сложни лабиринти.)

И нещо много важно! Скалистите пейзажи на Данксия помагат за запазването на субтропичните широколистни и вечнозелени гори, които са дом на над 400 редки и застрашен от изчезване растителни и животинки вида.

Всяка година ЮНЕСКО към ООН избира новите природни чудеса в света. Техният брой вече надминава 200 в над 80 различни държави. Вълшебната местност Данксия е добавена в престижния списък през 2010 г.