Начало Новини История Дан Колов е пример за това как дарителството, без да се афишира,...

Дан Колов е пример за това как дарителството, без да се афишира, се прави от сърце

1596

“За Дан Колов трябва да се знае повече. Трябва да се знае, че той е бил един от най-големите дарители и човек, който раздава цялото си богатство, без да очаква нещо в замяна. Той е пример за това как дарителството, без да се афишира, се прави от сърце и с вярата, че когато помагаш, трябва да даваш всичко”. Това каза кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов по време на официалната церемония по валидиране на пощенска марка и печат, посветени на 125-та годишнина от рождението на най-успешния български спортист по борба – Дан Колов. Той изрази своята благодарност към Български пощи за жеста, оказан на този велик българин, който е известен не само със спортните си постижения.

Д-р Иванов още веднъж повтори знаменитата фраза на Дан Колов: “Аз съм силен, защото съм българин” и припомни, че от над 2,000 срещи в кариерата си, той има едва 72 загуби.

Главният изпълнителен директор на Български пощи АД Деян Дънешки, който извърши валидацията, изтъкна, че проектът за марката е дело на световноизвестния български художник акад. Иван Гадзов, който също е родом от с. Сенник и подчерта, че „Балканският лъв“ е легенда в бойните изкуства, но и човек с голямо сърце, с безгранична щедрост, благодарение, на която Български пощи се сдобива с първия самолет, използван за авиопоща.

Единствената по рода си пощенска марка, посветена на 125-годишнината от рождението на най-великия български спортист – Дан Колов, е с номинал от 0.65 лв. и тираж 11,000 бр.

Сред гостите на церемонията бяха още областният управител Невена Петкова, внучката на Дан Колов Яна Балканска, народният представител Иглика Събева, председателят на Общински съвет – Севлиево Здравка Лалева, зам.-кметът инж. Красимира Йорданова, кметът на село Сенник Цветан Цонев, треньорът и децата от клуба по борба “Дан Колов”.

Досега марка с винетка на Дан Колов е издавана през 2001 година, като част от серия по 3 марки с по 3 винетки, посветени на „Легендарни имена в българския спорт“ – Георги Аспарухов – Гунди, ген. Крум Лекарски и Дончо Колев – Дан Колов.