Начало Новини Кухня Майстори хлебари предизвикват с конкурс „Семе българско“

Майстори хлебари предизвикват с конкурс „Семе българско“

2172

„Никой не е по-голям от хляба“ е стара българска поговорка, показваща отношението на българина към хляба, неговото място и значение в живота и бита му като сакрален символ, носещ дълбок смисъл и заряд в себе си. Хлябът е Божествено благо, основа на живота, почитана храна от хилядолетия, един от малкото живи културни мостове, чрез които бихме съживили родовата памет и възстановили заличените следи на миналото… Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение, опрощение… С хляб и сол посрещат скъпи и желани гости.

Неизменна част от концепцията на фестивала „Семе българско“ и тази година ще е конкурсът „Никой не е по-голям от хляба“ – за домашно приготвен сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии. Компетентно жури ще отличи и награди победителя, а победителят – майстор хлебар, ще спечели чувал с брашно, осигурен от мелница „Балван“.

На връх Лазаровден, 8 април, ще бъде направена възстановка на българския народен обичай Лазаруване. В тазгодишната инициатива „Хоро на мегдана“ в същия ден известната фолклорна певица Цветелина ще покани гостите на фестивала да се включат във фолклорен маратон.