Начало Новини Криминална хроника Районна прокуратура – Севлиево постигна осъдителна присъда за домоуправител, присвоил пари на...

Районна прокуратура – Севлиево постигна осъдителна присъда за домоуправител, присвоил пари на етажната собственост

1396

Районна прокуратура – Севлиево постигна осъдителна присъда, с която Станимир С. е признат за виновен за това, че в периода от 26.07.2011 г. до 18.08.2014 г., в гр. Севлиево, при условията на продължавана престъпна дейност, в качеството си на домоуправител на вход в блок на ул. „Иван Устабашиев“, в гр. Севлиево, противозаконно присвоил чужди движими вещи – общо 51,39.68 лв., собственост на етажната собственост /представляващи вноски за месечни наеми и плащания за ползвана електроенергия по договор между „Макс Телеком“ ООД и членовете на етажната собственост/, които владеел, като присвояването е извършено чрез тегления с карта в брой от АТМ терминали и чрез плащания на покупки с карта на ПОС терминали – престъпление по чл. 206 ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

Осъден е на една година лишаване от свобода, което наказание на основание чл. 66, ал.1 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.

Обвиняемият бил домоуправител и представляващ етажните собственици на входа за времето от 15.11.2010 г. до 04.12.2015 г. За същият период, друго лице било касиер, което събирало ежемесечно определена сума от живущите, като с тези пари се плащали сметките за стълбищно осветление и електроенергия за асансьора. През ноември 2010 г. представители на „Макс Телеком“ ООД, гр.София се свързали с обвиняемия и предложили да инсталират телекомуникационна антена на покрива на сградата. След съгласие на етажните собственици, обвиняемият в качеството си на представляващ етажната собственост подписал наемния договор. Наемната цена била уговорена в размер на 90 евро без ДДС. Сумите за наем и електроенергия следвало да бъдат плащани по банков път, като обвиняемият посочил номера на собствената си банкова сметка. Етажните собственици били уведомени за сключения договор, но не им била предоставена точна информация за наемната цена, начина на плащане и другите клаузи по договора, както впоследствие не получавали информация и за изпълнението му. Причината за това била идеята на обвиняемия да използва парите за свои лични нужди, като по този начин ги присвои. В изпълнение на замисленото той започнал да тегли от дебитната си карта сумите, превеждани от „Макс Телеком“ ООД. Така извършил общо 97 тегления и две плащания на покупки.

Присъдата подлежи на обжалване.