Начало Новини Местни Риболовът в Севлиево е разрешен само до първия бент под Старата баня

Риболовът в Севлиево е разрешен само до първия бент под Старата баня

1554

От днес, 18 април до 2 юни е в сила забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. Това е разпоредено със заповед на министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, подписана днес. Решението за изместване на началото на забраната от 15 на 18 април 2017 г. е поради съвпадение с големия християнски празник Великден и за да могат любителите на риболовния спорт да практикуват хобито си през всичките четири почивни дни.

Заповедта на министъра е съпътствана със списък на водните обекти на територията на страната, където може да се лови риба и по време на забраната. За Севлиево това е р. Росица, участъка в централна градска част на града, от моста на „Кольо Фичето” до първият бент по течението под Старата баня.

Забраната е съгласно разпоредбите на чл. 32 ал. 1 от Закон за рибарство и аквакултури (ЗРА), с които се определят срокове на забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване.

За рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1,500 м надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни 2017 г.

От 15 април до 15 май 2017 г. включително е забранен уловът на карагьоз (дунавска скумрия) в българския участък на река Дунав. В същия период е забранен и улова на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта.

През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди трябва да бъдат извадени от водата.

Списък на водни обекти на територията на страната, в които любителският риболов е разрешен през периода на забраната може да намерите тук.

От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури информират, че за периода от 1 април 2017 г. до 12 април 2017 г. инспектори са извършили общо 527 проверки на територията на страната. Установени са 38 нарушения, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения. Иззети са мрежи с обща дължина 3 630 м, 5 лави с 380 куки, 13 въдици с макари и една лодка с твърд корпус. Количеството иззета риба е 180 кг. Проверките са извършени на река Дунав, река Тунджа, в акваторията на Черно море, на язовирите Ястребино, Пясъчник, Тича и Телиш, както и на обекти за продажба на риба и рибни продукти в търговската мрежа.