Начало Новини История Слово на кмета на община Севлиево д-р Иван Иванов по повод 22...

Слово на кмета на община Севлиево д-р Иван Иванов по повод 22 септември

1394
д-р Иван Иванов
д-р Иван Иванов

Уважаеми дами и господа!
Скъпи съграждани!

На 22 септември през далечната 1908 г. ние, българите, безпрецедентно заявихме пред света своята независимост – дата, която бележи началото на съвременната българска държава и ни позиционира с достойнство сред останалите европейски нации.

Чрез обявяването на независимостта, постигната предимно чрез умела дипломация и истински патриотизъм, българският народ показа на света, че само тридесет години след освобождението си, вече е духовно, културно и икономически укрепнал.

Безспорно, това е денят, който въплъщава усилията и саможертвата на поколения българи. Ето защо днес не е достатъчно просто да отдадем почит, а да направим съвременен и осъзнат прочит на нашата история. Защото истинските държавници знаят, че независимостта е само първата стъпка в отстояването и реализацията на стратегическите цели на една държава.

Няма по-добър учител за един народ от историята и живота на предците му. А най-важният урок, който трябва да научим днес е, че успяваме единствено когато сме сплотени. Тогава, когато имаме обща кауза и смелост да я отстояваме, гледайки напред с мисъл за бъдещето на децата си.

Затова нека поддържаме онази искра на родовата ни памет, която всеки от нас носи в себе си и никога да не забравяме възторжения възглас на нашите деди: “Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”

Честит празник!