Начало За Забава Събития Сражения, олимпиади и кулинарни изкушения забавляваха гостите на Фестивала на историческото наследство

Сражения, олимпиади и кулинарни изкушения забавляваха гостите на Фестивала на историческото наследство

1476

Стотици хора се събраха в неделния ден край крепостта, за да станат свидетели на антични битки и обичаи

За поредна година Фестивалът на историческото наследство „Хоталич“ събра стотици хора край стените на крепостта, за да ги направи свидетели на автентични битки, занаяти и исторически събития.

Траки, даки, ацтеки и римляни са само част от войските, които се сражаваха с автентично въоръжение в неделния ден. Началото бе дадено малко след 10:00 часа, а всички участници в събора се представиха с особеностите на времето, което представляват. Сред групите, които взеха участие във фестивала тази година, имаше представители, както от различни краища на България, така и от Румъния.

На зрелищни битки се насладиха всички гости на фестивала. Освен необичайната гледка, всички дошли край крепостта имаха възможността да научат повече особености за времето и въоръжението, което отделните групи представиха.

В програмата специално участие имаше и публиката. Доброволци се включиха в олимпийските игри, организирани край стените на крепостта, които бяха изключително емоционални и ни върнаха в едно отминало време на богини, стреляне с лък и хвърляне на копие.

Кулминацията на Фестивала на историческото наследство „Хоталич“ беше кулинарията, която в ранния следобед беше представена пред гостите на събора. Под топлите следобедни лъчи публиката опита и научи повече за традиционните римски ястия, пречупени през варварското виждане.

Не липсваха и представители на различни занаяти. През целия ден можеше да се види как се коват оръжия и накити. Всички посетители можеха да развият уменията си за стрелба с лък, а много изненади посрещнаха най-малките. В края на деня всички участници се сражаваха заедно в една зрелищна битка.

В края на фестивала се проведе и дългоочакваната голяма битка между всички участници, представители на различни епохи.

За поредна година Фестивалът на историческото наследство „Хоталич“ събра любители на историята, варвари и древни племена до стените на крепостта и ги върна в отдавна отминали антични времена.