Начало Новини Политика Сътрудничество между Севлиево и Нанхай ще има в икономиката, културата, туризма и...

Сътрудничество между Севлиево и Нанхай ще има в икономиката, културата, туризма и медицината

1174

Седемчленна делегация от китайския град Нанхай, водена от заместник-кмета Чън Шао-уън е на тридневна визита в Севлиево. Посещението им е резултат от подписаното през април тази година споразумение за сътрудничество между двата града.

По време на официалната среща днес в Община Севлиево, на която присъства цялото общинско ръководство, представители на бизнеса и общински съветници, станаха ясни областите, в които двете страни ще си партнират.

„Най-важните, това са сферите на икономиката, културата, туризма и медицината“, каза кметът на Севлиево д-р Иван Иванов. По думите му е изготвен план за сътрудничество, по който ще се работи през следващите месеци. Кметът подчерта заслугата за побратимяването между градовете на севлиевеца Петко Хинов, който и днес присъстваше на срещата като преводач на делегацията.

Днес е началото на едно много тясно сътрудничество, добави зам.-кметът на Нанхай Чън Шао-уън и представи града си в подробна презентация.

За 2017 година Нанхай е реализирал 116.556 млрд. юана брутен вътрешен продукт /БВП/. Промишлената продукция достига 35 млрд. юана, производството на промишлена продукция достига 1168,61 млрд. юана. Фиксираните инвестиции също се увеличават.

„Районът е усвоил 75,197 млрд. юана инвестиции в дълготрайни активи, които бележат увеличение от 18,1%. През първата половина на тази година Нанхай е приел 71 проекта за над 100 млн. юана със запланувани инвестиции от 42,332 млрд. юана“, посочи Чън.

Благодарение на развитието си, Нанхай се стреми да се превърне в център за роботика и комютърно-интегрирано производство за цял Китай и световен мегаполис за иновации, и нови производства без граници.

„Всичко това е насочено към превръщането на Нанхай в бранд с национално значение“, подчерта зам.-кметът.

Поради изключително доброто си положение в центъра на най-развитата икономика в цял Китай, Нанах има стремеж да се превърне в образцов район с висококласни услуги.

Наред с подробната информация за града, делегатът показа и филм за историята, културата, животът, икономиката и развитието на Нанхай, за който се извини, че не е преведен на български език, но обеща при следващото си идване в Севлиево, филмът да е на роден език.

В Общината гостите се запознаха и с къта „Приятели на Севлиево“ -мястото, което е специално отредено за побратимените със Севлиево градове.

По време на престоя си в града делегацията ще научи повече за местната икономика и ще разгледа забележителностите на Севлиево, античния град – крепост ”Хоталич”, мотополигона в с. Росица и родното село на Дан Колов.