Начало Новини България Борисов с поздравителен адрес до Тръмп за Деня на независимостта на САЩ

Борисов с поздравителен адрес до Тръмп за Деня на независимостта на САЩ

1002

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп по случай Деня на независимостта на САЩ – 4 юли.

„Безпрецедентните предизвикателства, породени от пандемията, за пореден път демонстрираха значението и необходимостта от здрава трансатлантическа връзка в световните дела“, отбелязва българският премиер в писмото си до американския държавен глава. Борисов акцентира, че в един свят, в който устоите на почиващия на правила международен ред са поставени на изпитание, отношенията между България и САЩ на съюзници, партньори и приятели са надеждна основа за по-нататъшното задълбочаване на двустранните връзки

„Позволете ми да изразя също лична признателност за безрезервната подкрепа, която Вашата страна ни оказва в условията на глобалната пандемия от коронавирус“, посочва още министър-председателят в поздравителния адрес.

Премиерът Борисов допълва, че в резултат от ползотворната му среща с американския президент във Вашингтон през ноември 2019 г., в отношенията между България и САЩ бе внесен осезаем импулс. „Знаково за тази качествено нова динамика бе успешното провеждане на първата сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ на 8 януари 2020 г. в София. Диалогът, по своята структура и съдържание, издигна стратегическото ни партньорство на качествено ново равнище“, пише Борисов в писмото до Тръмп.

В поздравителния адрес се отбелязва още, че продължава активната съвместна работа в приоритетни области на взаимен интерес като сигурност и отбрана, борба с тероризма, търговия и инвестиции, култура, образование, задълбочаване на връзките между двата приятелски народа, енергийна сигурност и енергетика, включително по линия на повишаване на енергийната независимост на България посредством диверсификация на енергийните източници и маршрути.

„Искрено вярвам, че заедно можем и следва да продължим да надграждаме постигнатото до момента с оглед на разгръщането на пълния потенциал на двустранните отношения“, пише още в писмото на българския премиер, в което той поднася най-сърдечни пожелания за крепко здраве, успех и благоденствие към президента на САЩ, семейството му и към целия американски народ.