Начало Новини Инфраструктура В Област Габрово ще се сформират екипи в подкрепа на деинституционализацията на...

В Област Габрово ще се сформират екипи в подкрепа на деинституционализацията на деца и възрастни

1278

През месец април т.г. в област Габрово по проект “Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрилата на детето, социалните услуги и социалното подпомагане” стартира дейност “Обособяване на екипи за специализирана подкрепа и кризисна интервенция в подкрепа на деинституционализацията на деца и възрастни, включващи широк спектър от специалисти”.

До края на месец май предстои да се изготви анализ, който ще конкретизира нуждите от специализирана подкрепа и кризисна интервенция на потребителите използващи действащите социални услуги на територията на областта. Информацията необходима за анализа  се събира посредством анкетна карта. След приключване на проучването и въз основа на изготвения областен анализ предстои да се сформира екип за специализирана подкрепа и кризисна интервенция, които ще посрещне конкретните потребности на потребителите от действащите социални услуги в областта – общо 16 социални услуги: Габрово – 4, община Севлиево – 7, община Дряново – 5.

Проектът “Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрилата на детето, социалните услуги и социалното подпомагане” е изпълняван от Агенцията за социално подпомагане (АСП) по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”(ОПРЧР) 2014-2020. Дейностите стартираха в началото на месец февруари т.г., а реализацията му ще продължи до 31 декември 2019 г. Основни цели на Проекта са да се повиши качеството на социалните услуги, да се подпомогне процеса по деинституционализация на деца и възрастни, да се утвърди модела на областно планиране на социалните услуги, като се отчетат най-добрите практики, както за самите услуги, така и за моделите за взаимодействие на местно равнище чрез извършване на проучвания и анализи и въвеждане на добри практики. С изпълнението дейностите по проекта ще се създадат предпоставки за по­-ефективно осъществяване на реформата в системата на социално подпомагане с трите й основни компонента – социални помощи, социални услуги и закрила на детето, както се планират дейности, който да обхванат служителите на АСП, общини, други държавни институции и доставчици на социални услуги. При реализиране на проекта ще се подобри професионалната компетентност, знанията и уменията на администрацията.