Начало За Забава Фолклор В Севлиево организират петото издание на фолклорния конкурс “Море песен екна…”

В Севлиево организират петото издание на фолклорния конкурс “Море песен екна…”

1365

Община Севлиево подготвя петото издание на националния фолклорен конкурс за северняшка песен “Море песен екна…”, който е под егидата на Министерството на културата. Желаещите да участват трябва да изпратят своите заявки до 5 април. Това съобщиха от общината.

Конкурсът, който има за цел да популяризира и съхрани северняшката народна песен, ще се състои на 21 и 22 април.

Първото издание е организирано през 2014 година, по повод 100-годишнината от рождението на популярния певец и събирач на северняшки песни Борис Машалов, припомниха от общината. Местните хора тачат паметта на родения в Севлиево Машалов, а музикантите и певците са превърнали фестивала в празник на северняшката песен.

Според регламента наградите се връчват в две категории – за индивидуални участници и за групи. Индивидуалните участници са разпределени в три възрастови групи – до 13 години, от 14 до 18 години и над 18 години. Групите за автентичен и обработен фолклор ще са разпределени в две възрастови групи – до 18 и над 18 години. Индивидуалните участници изпълняват по две северняшки песни (бавна и бърза) в рамките на 6 минути, а групите – две северняшки песни до 10 минути. Важно конкурсно условие е, че не се допуска използването на синбек.

Всички участници ще получат грамота за участие конкурса. Класираните на първите три места от всяка категория ще получат плакет и парични награди между 50 и 120 лева.