Начало Новини Инфраструктура В Севлиево официално беше открит осмият саниран жилищен блок

В Севлиево официално беше открит осмият саниран жилищен блок

1492

„Щастлив съм да бъда тук с вас, за да сложим официален завършек на този процес. Без съмнение мога да кажа, че това е най-красивият блок в целия град“. Това каза днес кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов по време на церемонията по откриването на осмия саниран жилищен блок в града. Той пожела на всички живущи дълго време да се радват на обновената сграда и да усещат ползите от енергийната ефективност, а на сдружението на собствениците, да бъдат все така сплотени и активни.

Благодарности към общинската администрация и лично към д-р Иванов, както и към фирмите изпълнителки, за положените усилия и перфектно свършената работа, отправи и председателят на сдружението на собствениците на бл. 8, г-жа Елвира Бонева. Тя преряза лентата заедно с кмета и управителя на фирмата изпълнител „Строй-про“ ЕООД инж. Тодор Димитров.

На официалната церемония по откриването присъстваха още председателят на Общинския съвет Здравка Лалева, инж. Георги Димитров – представител на фирма „Димитров и син“ ЕООД, изпълняваща строителния надзор, Калина Георгиева и Невена Тодорова – заместник-кметове на община Севлиево, Цветанка Василева – гл. арх. на Община Севлиево, служители от Общинската администрация и екипът по изпълнение на проекта.

След извършените дейности, блокът е с поставена хидроизолация на покрива, външна топлоизолация на фасадните стени с плоскости EPS с дебелина 5 см. и 10 см. на жилищните етажи и стените на подпокривното пространство, с плоскости XPS с дебелина 10 см. по цокъла на сградата. Поставена е шесткамерна дограма със стъклопакет от нискоемисионно стъкло, с което ще се намалят топлинните загуби от топлопреминаване и постъпване на студения външен въздух в сградата. Подменени са входните врати с алуминиеви с прекъснат термостат. Почти всички тераси са усвоени към жилищната част. Подменено е вътрешното осветление на общите части с енергоспестяващи лампи. На фасадата е поставена изолация EPS-100 мм. и цветна силикатна мазилка.

Ремонтните дейности по сградата са финансирани изцяло от Националната програма за енергийна ефективност, по която Общината има подписани девет договора.

На прага на новия отоплителен сезон, общината продължава да бъде първенец в областта с осем напълно завършени жилищни блока. Други 23 сгради се санират по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. отново по ОП „Региони в растеж“ три училища и шест детски градини също ще подобрят своята енергийна ефективност, а сградата на пожарната служба е напълно обновена.