Начало Новини Инфраструктура В Севлиево събират подписи срещу строеж на завод край с. Върбовка

В Севлиево събират подписи срещу строеж на завод край с. Върбовка

834

В Севлиево започва събирането на подписи срещу планираното строителство на завод за производство на каменна вата с инсталация за горене на отпадъци, до павликенското с. Върбовка. Така жители на общината се присъединяват към недоволството на граждани от Павликени, Левски, Сухиндол и Велико Търново. 

Най-напред инициативен комитет „За Павликени“ обедини жителите на общината в протеста им срещу планираната инвестиция до с. Върбовка. Хората се страхуват от сериозно замърсяване на околната среда и последващи вреди за здравето им. Към гражданското недоволство на жители от четири общини в района, с подписите си ще се присъединят и севлиевци. 

Предложението за изграждане на завод за каменна вата с инсталация за изгаряне на 430,000 тона годишно на модифицирано гориво от битови отпадъци е на дружество „Петрургия“. 

То ще бъде разгледано до края на месеца от екологичен експертен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. 

Проектът вече беше подкрепен, но новият директор на Инспекцията изиска повторно разглеждане на доклада за оценка на въздействието на мощностите върху околната среда.