Начало Новини История „Днес повече от всякога имаме нужда да следваме великия пример на легендарния...

„Днес повече от всякога имаме нужда да следваме великия пример на легендарния борец и човек с огромно сърце Дан Колов”!

1273

„Днес повече от всякога имаме нужда да следваме великия пример на легендарния борец и човек с огромно сърце Дан Колов”, каза в словото си кметът на община Севлиево и патрон на честванията д-р Иван Иванов в пламенното си слово по повод 125-годишнина от рождението на великия българин.

Тържеството в родното село на Балканския лъв днес започна с вдигане на трибагреника от градоначалника на Севлиево и кмета на Сенник Цветан Цонев. Панихида отслужиха архиерейският наместник на Севлиевската духовна околия Цонко Цонков и протойерей Стилиян Витлеемов.

За да отдадат почит към великия българин и борец от световна величина Дан Колов бяха дошли народният представител Иглика Събева, областният управител на област Габрово Невена Петкова, Здравка Лалева – председател на ОбС – Севлиево, зам.-кметовете на община Севлиево Невена Тодорова и Красимира Йорданова, Христо Маринов – президент на Българската федерация по борба и световен шампион, Валентин Райчев – световен и олимпийски шампион по борба, президентът на Българската федерация по таекуондо Марио Богданов, проф. майстор Ким Унг Чол – вицепрезидент на Международната федерация по таекуондо, Петър Касабов – старши треньор на женския национален отбор по борба, двукратният олимпийски, трикратен световен и шесткратен европейски шампион по борба Армен Назарян, ген. Детелин Мажгуров, ген. Михо Михов, авторът на книгата „Дан Колов – вечната легенда” Нено Николов, треньорът на клуба по борба „Дан Колов” Димо Панчев, треньорът на клуба по таекуондо „Тервел 2006” Михаил Ботев, Стефан Радков от Земеделската кооперация в Севлиево, представители на Пенсионерските клубове в Сенник и Буховци, общински съветници, спортисти, ученици, хора от цялата страна.

В словото си кметът припомни за живота и делото на бореца и човека Дончо Колев Данев от село Сенник, когото светът помни като легендата Дан Колов. „През своята изключителна кариера той има над 2 000 схватки на тепиха, от които е изгубил само 72. Наричан от медиите „българският Кинг-Конг“, „Балканският лъв“, „Страшното българско чудо“, истината е, че освен легендарен борец, той е човек с огромно сърце, човек с безкомпромисна любов към България и родния си край.

„Чувствам се силен, защото съм българин“ – думите, с които Дан Колов отказва американско гражданство и днес са безпрецедентен пример за силната му връзка с родния край и за истински патриотизъм”, отбеляза д-р Иванов като подчерта, че Дан Колов ще бъде запомнен и с безграничната си щедрост и думите: „Аз не обичам наполовина работи. Когато е за благотворителност, трябва да се даде всичко“.

През живота си щедрият Дан Колов е дарявал средства за построяването на Ловния дом в Севлиево, за футболния отбор, за изграждането на старчески дом, за Батошевския манастир, за училището в Сенник, за погасяването на задълженията към държавата на голяма част от жителите на родното му село, за тренираните от него млади спортисти, школите по борба и още много други.

За него Иван Хаджийски казва: „Той засрами мнозина, макар че спокойно можеше да сложи парите в джоба си… Това беше Великият човек Дан Колов”.

„И днес нашият край ражда синове, които прославят България в различните области на спорта. И днес Дан Колов има много последователи от Севлиево, които и сега тренират в клубовете по борба, самбо, джудо и други спортове.

Пожелавам на всички тях да бъдат истински последователи на духа на най-милосърдния борец, останал до последно мъж на честта, защото днес повече от всякога имаме нужда да следваме неговия велик пример!”, каза в заключение кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

След официалната церемония, признателните родолюбиви наследници на Дан Колов отрупаха с венци и цветя паметника му в центъра на селото. Честванията продължиха с посещение в Дома-музей на бореца, където присъстващите се срещнаха с неговите племенници – 80-годишната Янка Балканска и с Мария Денева Касърова, запазили жив спомена за него. В салона на читалище „Св. Климент Охридски – 1899” бе открита фотоизложба и представен документален филм, посветен на живота на Балканския лъв.

Специален гост беше и авторът на книгата „Дан Колов – вечната легенда” Нено Николов, който пламенно и с много любов разказа за своя идол.

Присъстващите наблюдаваха и демонстративни срещи по борба в чест на Дан Колов.

Тържествата организираха Община Севлиево, съвместно с Кметство село Сенник и НЧ „Св. Климент Охридски – 1899”.