Начало Новини Изкуство С две изложби Домът на хумора и сатирата гостува в Севлиево и...

С две изложби Домът на хумора и сатирата гостува в Севлиево и в Шумен

1362

С две пътуващи изложби, подбрани от музейния художествен фонд, Домът на хумора и сатирата гостува в Севлиево и в Шумен. Изложбите са по повод на 45-годишнината от създаването на габровския музей на смеха, която се отбелязва на 1 април. Това съобщиха от дома.

На 31 март от 17:30 часа в галерия “Видима” в Севлиево се открива изложба на карикатури под наслов “Усмивката на Гагарин”. Творбите срещат публиката с изкуството на 33-ма карикатуристи от България, Германия, Израел, Куба, Малайзия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Швеция. Изложбата е свързана с международен конкурс, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва. Техни представители са били гости на дома и са дарили творбите от експозицията на музея.

На 1 април в Регионалния исторически музей в Шумен ще отвори врати изложбата “Габровска сметка”. В нея са подбрани габровски вицове и анекдоти с илюстрации на художника Борис Димовски (1925-2007). Домът притежава 513 произведения на карикатуриста – откупки и дарения от негови изложби. За посетителите в Шумен Домът на хумора и сатирата е избрал да покаже архивни кадри от откриването на юбилейната изложба на Борис Димовски “Кво вадис? Латински сентенции с графичен коментар”, което се е състояло на 14 февруари 1986 година в една от залите на дома. Кадрите предават празничната атмосфера, в която звучат встъпителните думи на Радой Ралин.

Двете изложби ще очакват своята публика в Севлиево и в Шумен до края на април.