Начало Новини История Древният Ани – градът на 1001 църкви

Древният Ани – градът на 1001 църкви

1221

Някога велико място, днес от очарованието на град Ани са останали само бледи спомени и руини. Разрушените църкви там единствени свидетелстват, че преди векове на това място е кипял живот.

В отдалечената североизточна част на Турция, на около 45 километра от град Карс, се намират останките от около 40 църкви, параклиси и мавзолеи. Някога този район бил славен град, наречен Ани. Той бил древна столица на средновековното Арменско царство. Смята се, че мястото било заселено през 5-ти век от арменската династия Камсаракан.

Ани започнал да се разширява своите предели, власт и богатство, като няколко века по-късно градът се превърнал във важен търговски център, засенчващ с величието си дори Константинопол, Багдад и Кайро. През 11-ти век в Ани вече живеели повече от 100 000 жители. По време на своя най-добър период градът бил известен като „Градът на 40-те порти“ или „Градът с 1001 църкви“. Златното време на Ани обаче приключило със смъртта на арменския владетел крал Гагик I.

Градът станал жертва на много нашествия. Първо било византийското, последвано от безмилостно клане на турците. Кюрдите и грузинците също нападнали Ани. Накрая през 1236 година опустошен града напуснали монголите. И макар че Ани продължил да съществува още шест века, неговото величие безвъзвратно било изгубено и той вече приличал на сравнително малък град. По времето, когато европейците открили града, той вече бил изоставен от почти цял век. Останали само руини от някога прекрасни сгради.

Днес най-видимите паметници за величието на някогашен Ани са останките от църкви. Може би най-известна е Църквата на Спасителя, която била завършена през 1035 година и се отличавала с уникален дизайн. До голяма степен тя останала непокътната до 1955 година, когато цялата източна половина на църквата била срината по време на буря.

Древният град Ани е включен в списъка на културното и историческо наследство на ЮНЕСКО.