Начало Новини История Експонати от Исторически музей Севлиево в изложбата “Сабите на войводите”

Експонати от Исторически музей Севлиево в изложбата “Сабите на войводите”

1236

На 2 юни от 17:30 до 19:00 часа в музей “Възраждане и Учредително събрание” Велико Търново ще бъде представена изложбата на Регионален исторически музей – Велико Търново „Сабите на войводите“. Неслучайно това се случва в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В изложбата участват 44 хладни оръжия нa 38 вoйвoди и бългapcки peвoлюциoнepи. Пpeдocтaвeни са oт 18 мyзeя в cтpaнaтa. Единcтвeнoто частно притежание е ятaгaнът нa oтeц Мaтeй Пpeoбpaжeнcки, съхраняван като реликва от негови наследници. Най-старият експонат е сабята на Велчо Атанасов Джамджията, организатор на Велчовата завера, обесен през 1835 г. Сред оръжията са реликви, принадлежали на едни от най-светлите личности в българската възрожденска история – Христо Ботев и Васил Левски, Георги Сава Раковски, Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Исторически музей Севлиево получи покана и участва в изложбата „Сабите на войводите“ с четири експоната. Това са оръжията на

  • Стефан Пешев, председател на революционния комитет в града, обесен на площада в Севлиево след кървавия разгром на въстанието от 1876 г.
  • Никола Генев, член на революционния комитет, арестуван и измъчван, опълченец, след освобождението един от най-прославените български генерали.
  • Димитър Часовникаров, член на революционния комитет, активно участвал в подготовката на въстанието, изработил печата на комитета и лъвчетата за въстаническите калпаци.
  • Георги Константинов, един от малкото севлиевски революционни дейци, които се изплъзнали от блокадата на града и излезли в Балкана, участвал в сраженията на въстаническите позиции

Изложбата ще продължи до 18 юли. Всички експонати ще може да намерите в специално издаден луксозен каталог, текстове за който са предоставени от музеите, на които принадлежат. С идеята и реализирането на тази тематична изложба колективът на РИМ Велико Търново потвърждава своето място сред първите музеи в страната. „Сабите на войводите“ е уникална с това, че за пръв път на едно място са събрани толкова много светини. Да се възползваме от възможността да се докоснем до тях и да се преклоним пред паметта на апостолите и революционните дейци, на които са принадлежали.