Начало Новини История Изложба „Габрово и Севлиево в Първата световна война“ ще бъде открита в...

Изложба „Габрово и Севлиево в Първата световна война“ ще бъде открита в Регионален исторически музей – Габрово

1632

Изложба „Габрово и Севлиево в Първата световна война“ ще бъде открита в Регионален исторически музей – Габрово. Това съобщи Иван Постомпиров, главен уредник в отдел „Фондове и архиви“ в Музея.

Експозицията е съвместна в Историческия музей в  Севлиево. Тя е посветена на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война. Габровският музей представя 80 културни ценности – оригинални снимки, документи и предмети от периода на войната. Иван Постомпиров подчерта, че сред експонатите могат да се откроят Манифестът към българския народ за обявяване война на Сърбия от 1 октомври 1915 година, знамето на дружество „Инвалид“, бойна офицерска униформа, военни ордени и възпоменателен медал, трофейни пушки и казашка шашка, пушка „Манлихер“ на въоръжение в българската армия, кавалерийска сабя и други. На няколко табла със снимки са представени по-известните личности от Габрово, взели участие в Първата световна война. Сред тях са генерал Димитър Попминков; Кольо Конкилев, който по-късно е един от видните габровски индустриалци; архитект Никола Кротев, който става зам.-кмет и има значително участие в благоустрояването на града; йеромонах Йосиф Соколски, който е полкови свещеник в 23-ти Шипченски полк и други. По думите на Постомпиров интерес представлява снимка, на която се вижда как немски войници участват в честването на празника на Св. Св. Кирил и Методий. В снимки са представени и въздушните сили, взели участие във военните действия. Посптомпиров допълни, че един от първите габровски пилоти е Никола Дремсизов. Той участва и в първия въздушен бой през 1916 година.

В изложбата са представени също и въздушни снимки на града, направени от немски цепелин. „Немските цепелини са извършвали разузнаване и в същото време са наблюдавали за появата на вражески кораби по Черноморското крайбрежие. Представени са също и снимки на позиции в Македония от немското въздушно разузнаване във вид на панорамна снимка. Показани са грижи за ранените и войнишки бит и творческо по време на миговете на отдих между битките. Посетителите могат да видят и няколко илюстровани пощенски картички и карикатури, издавани по време на войната. Карикатурите са от Александър Божинов, който се смята за основател на българската карикатура“, посочи Иван Постомпиров.

Той съобщи, че Исторически музей – Севлиево представя в изложбата около 70 снимки, документи и предмети. На снимките може да се види и Марин Конов, който по-късно става кмет на Севлиево. Той е осъден на смърт от Народния съд. Посетителите могат да видят пленено трофейно оръжие, свален английски самолет, войнишко ежедневие и други. Сред интересните предмети са тези, които са свързани с  войнишкото творчество – нож за рязане на писма, пепелник и вази от гилзи на снаряд и др.

Откриването на експозицията е в 15.00 часа. Изложбата ще остане в залите на Исторически музей – Габрово до края на месеца.