Начало Новини История Историческият музей бе представен на Шестата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”...

Историческият музей бе представен на Шестата национална среща „Музеите и устойчивото развитие” в Благоевград

1174

От 7 до 9 юни 2017 г. в Благоевград се проведе Шестата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”, организирана от Министерството на културата и Регионалния исторически музей – Благоевград, съвместно с община Благоевград. На срещата бяха поканени представители на голяма част от музеите и галериите в България, а сред присъстващите, заедно с директора на севлиевския исторически музей Найден Петров, бяха и трима негови представители. Уредниците Ивета Миленова и Димитър Димитров взеха участвастие в работата на Националната среща с презентация на тема „Чуждестранните банкноти от фонда на Исторически музей Севлиево“, която бе посрещната с интерес от колегията.

Чуждестранните банкноти са малка част от събираните и съхранявани в нашия музей парични средства. Антични и средновековни монети, резултат от археологически проучвания и случайни находки, монети с различен номинал от новата история, както и редица български и чуждестранни банкноти, обогатяват фонда на музея.

Голяма част от тях са излагани, като безспорно най-впечатляващата изложба е от антични и средновековни монети. Временни изложби запознаваха публиката с монети на европейските владетели от 16 – 19 век, монети на турските султани, български банкноти.

През февруари тази година, в Хаджистояновото училище, севлиевци и гостите на града имаха възможност да се запознаят с разнообразието от чуждестранни банкноти в музейния фонд.

И тъй като сме наясно, че банкнотите, макар и чуждестранни, не са уникални сами по себе си, ние се опитахме да представим на публиката интересното и различното – начините на тяхното придобиване от севлиевци и попадането им в домашните архиви. А те са много – от рискованите търговски пътувания на множеството занаятчии и търговци до османските и европейски пазари през Възраждането, през трудния гурбетчийски път на дюлгери и градинари, тежката емигрантска съдба на заселилите си тук белогвардейци, до изпращането на заможните севлиевски младежи в европейските университети и пътуванията на предприемчиви съграждани по търговски дела. Всеки преследвал своята мечта, а за това били нужни чуждестранните банкноти, част от които днес се съхраняват в музейния фонд.