Начало Новини Международен ден на правата на човека

Международен ден на правата на човека

1462

Десети декември е Международния ден на правата на човека.

На днешния ден през 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобща декларация за правата на човека, в която са за първи път на едно място са описани правата, чиито носител е всеки един човек. Декларацията е преведена на 375 езика и диалекта, което я превръща в най-превеждания документ в света.

Потребността от подобен документ, който черно на бяло посочва основните човешки права, най-силно се усеща след разкриването на престъпленията срещу човечеството, извършени от нацистите в Германия по време на Втората Световна Война. В ООН се взема решение да се оформи декларация, в която да бъдат упоменати всички изконни човешки права.

Преди това единствено САЩ, Англия и Франция приемат подобни декларации. Първите международни опити в това отношение е Женевската конвенция от 1864 г. И Хагската конвенция от 1899 г. В първата се гарантират правото на защита на ранените противникови войници и медицинския персонал, а във втората се забранява използването на химическите оръжия.

Главна роля в изготвянето на декларацията играе канадецът Джон Питърс Хъмфри. За председател на Комисията за правата на човека е назначена съпругата на американския президент по това време Елинор Рузвелд.

Декларацията не остава и без критика. Някои мюсюлмански държави не са съгласни с всички точки. Техният довод е, че те не са съобразени с особеностите на ислямския начин на живот, а са пречупени през призмата на християнските ценности. През 1990 г. в Кайро мюсюлманските страни, членки на Организация Ислямска Конфедерация, приемат Декларация за човешките права в исляма. Единствената разлика с приетия през 1948 г. документ е липсата на гаранция за равенство между половете и право на свобода при избор на вероизповеданието.

Две години след приемането и подписването а Декларацията ООН обявява 10 декември за Международен ден за правата на човека. Обикновено по време на кръглите годишнини се пускат масови кампании за разпространение на информация, целяща да запознае хората с техните права и начините за защита на тези права.