Начало За Забава Музика Близо 700 изпълнители участват в четвъртото издание на Националния конкурс за северняшка...

Близо 700 изпълнители участват в четвъртото издание на Националния конкурс за северняшка песен „Море песен екна…” Севлиево 2017

1470

За четвърта поредна година от 22 до 23 април в Севлиево ще се проведе Националния конкурс за северняшка песен „Море песен екна…”. Интересът към него е изключително голям – близо 700 са изпълнителите, които ще вземат участие с надпяването. Официалното откриване ще се състой на 22 април (събота) от 10:00 ч. в Дом на културата „Мара Белчева” в Севлиево.

На сцената тази година ще се качат любители от всички фолклорни области и ще се включат в надпреварата за награди в две категории – за  индивидуални участници и за групи.

Награждаването на победителите ще се проведе на 23 април (неделя) от 17:30 ч. на сцената на Дома на културата „Мара Белчева”. Победителите във всички възрастови групи ще получат плакет, грамота и парична премия, а класираните на второ и трето място – грамота и парична премия. На всяка група и индивидуален изпълнител ще бъде връчена почетна грамота за участие в конкурса.

Както всяка година, отново ще бъде присъдена и Специалната награда на Кмета на община Севлиево д-р Иван Иванов. Специални награди ще има от името на НЧ „Развитие – 1870”, от името на бизнеса в Севлиево и други.

Първият Национален конкурс за северняшка песен, проведен през 2014 г., се реализира като част от събитията, които община Севлиево организира във връзка със 100-годишнината от рождението на легендарния певец и събирач на северняшки песни Борис Машалов, който роден в Севлиево. Конкурсът е обявен по инициатива на кмета на общината  д-р  Иван Иванов, в отговор на желанието на севлиевци за популяризиране и съхраняване на северняшката народна песен.