Начало Новини Политика Обръщение на кмета д-р Иван Иванов по случай 9 май – Деня...

Обръщение на кмета д-р Иван Иванов по случай 9 май – Деня на Европа

1132

Скъпи съграждани,

Уважаеми гости,

На днешния ден – 9 май, през 1950 г. се случва немислимото. Доскоро воюващите Франция и Германия правят първата реална стъпка към създаването на европейската общност на споделените ценности и интереси. Декларацията на френския външен министър Робер Шуман полага началото на едно от най-демократичните и успешни творения в човешката история – проекта за обединена Европа.

Европейският проект на България е едно от най-важните начинания в нашата история. Всеки един от нас е част от голямата европейска мечта, започнала именно с тази декларация.

Днес, 67 години по-късно, живеем в стабилна страна с демократична система, отворена икономика и висока степен на лична и обществена свобода. Ние сме част от най-голямата, най-развитата и просперираща демократична общност в света, независимо от опитите за дестабилизиране на Съюза и общата европейска валута. Ясните правила и ценности на тази уникална солидарна общност продължават да гарантират развитието на нашето общество и на всеки българин.

Като един от най-младите членове на Европейския съюз, но с богато историческо и културно европейско минало, страната ни е достоен и пълноправен участник в европейските институции.

Като община, ние също се стремим да развиваме активно сътрудничество и съвместна дейност с европейските си партньори. А проектите, които реализираме, създават не само материални блага, но и активна обмяна на духовни ценности, цялостно подобряване на качеството на живот.

На този ден светът отбелязва и разгрома на хитлеристкия режим и 72-та годишнина от края на най-страшната война в историята на човечеството – Втората световна война. Нека си спомним и за милионите жертви, като отдадем почит на подвига на хилядите българи, дали живота си за тази величествена победа.

Датата 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Европейското единение е градено дълго, трудно, с взаимни отстъпки и истинска солидарност, чиито прояви усетихме и ние, българите. Затова аз съм убеден, че пред нас няма пречки да изградим града, общината, държавата и онази Европа, която заслужаваме.

Честит празник!