Начало Новини История В навечерието на Съединението в Севлиево откриха мемориал на загиналите във войните

В навечерието на Съединението в Севлиево откриха мемориал на загиналите във войните

1028

Стена на славата и безсмъртието, на която са записани 407 имена на севлиевци, паднали за свободата на България и за Обединението на българските земи, беше открита късно снощи на церемония с тържествена проверка-заря в градския парк “Казармите”. Събитието е посветено на 130-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това съобщи Мирела Ганчева от общината.
Започнахме да градим този мемориал с ясното съзнание, че Севлиево заслужава да има паметник, с който да почетем всички достойни наши съграждани, които лежат някъде там, на бойното поле. Дължим го на тях, дължим го и на близките им, е казал кметът на Севлиево Иван Иванов при откриването на паметната плоча.

Сред гостите на събитието са били председателят на комисията по отбрана в Народното събрание ген. Михо Михов и областният управител на Габрово Николай Сираков, уточни Ганчева. Церемонията е завършила със салют и с пищна заря в чест на героите.

Мемориалът е с дължина 14 метра. Той е издигнат на мястото, където е била сградата на 9-и артилерийски севлиевски полк в бившите казарми. На него са изписани имената на севлиевци, загинали в Руско-турската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войни. В двата края на стената са монтирани релефни изображения на българския орден “За храброст”.