Начало Новини Пещерите, в които зрее сиренето Roquefort

Пещерите, в които зрее сиренето Roquefort

1261

Острата миризма и вкус на сиренето Roquefort, с неговите отличителни петна и синьо-зелен мухъл, не са за всеки. Но тези, които ценят този вид храна, се кълнат, че е най-доброто синьо сирене в света. И въпреки че не всички са съгласни с това, Roquefort официално е известен като “Кралят на сирената.”

Това специално сирене се произвежда в малкото селце Рокфор-сюр-Сулзон, разположено сред високи варовикови плата в южната част на Франция, където ерозията е направила в планината кухини, подобни на тези в сиренето. Вътре в тези тъмни естествени пещери влажността остава над 90% през цялата година и непастьоризираното овче мляко бавно зрее и се превръща в сирене Рокфор с помощта на вековни методи.

Това, на което Roquefort дължи отличителния си характер, е гъбичка – специална плесен, която се намира в почвата на пещерите. Традиционно, в тях се оставя хляб за шест до осем седмици. Вътрешността на хляба след това се суши, за да се получи прах, който се прибавя към извара. В днешно време спорите на този специален мухъл се отглеждат в лаборатория, което дава възможност за по-голямо производство на сиренето – до три милиона пити всяка година.

Според легендата за създаването на сиренето Roquefort, млад овчар пасял овцете си на хълм недалеч от селото Рокфор, когато покрай него минало момиче от съседното село. То било толкова красиво, че овчарят забравил закуската си, състояща се от ръжен хляб и прясно овче сирене в близката пещера и хукнал да ухажва девойката. Месеци по-късно се върнал в пещерата и видял, че парчето сирене имало необичаен вид. Било покрито със синьо – зелена плесен. Овчарят го опитал и бил изумен от деликатния вкус и аромат.

И докато историята на овчаря вероятно е легенда, Roquefort може в действителност да е открито случайно по времето, когато сирената са се съхранявали в пещери. Твърди се, че синьото сирене се споменава в литературата още от римския автор и естественик Плиний Стари, който отбелязва богатия му вкус.

Сиренето Roquefort е все още се създава в студените и влажни пещери, притежавани от седем компании, най-голямата от които е Société. Тя доставя около 70% от сиренето Roquefort по света. Société притежава няколко пещери в планините, като нейните съоръжения са отворени за туристи.