Начало Новини История Почетна стража срещу клаузите на Ньойския договор организира ВМРО в Търново

Почетна стража срещу клаузите на Ньойския договор организира ВМРО в Търново

1103

Традиционната почетна стража в знак на протест срещу клаузите на Ньойския договор организира ВМРО – Велико Търново, съобщи областният организатор на партията Ивайло Джилянов. Точно в 17:00 ч. на 24 ноември (четвъртък) на паметника „Майка България” в центъра на Старата столица ще бъдат запалени четири факли в памет на загиналите във войните за национално обединение.

На 27 ноември 2016 г. се навършват 97 години от Ньойския договор, наречен от съвременниците си Ньойски диктат. С него е сложен край на участието на България в Първата световна война. Подписан е в парижкото предградие Ньой сюр Сен от министър-председателя на България Александър Стамболийски.

В резултат на договора страната ни губи 11,000 кв. км. територия, а извън границите ѝ остават над 2,000,000 българи. България е задължена да изплаща над 2.25 млрд златни франка репарации. Това са 22% от националното ни богатство по оценки за 1911 г. След подписването му към България се отправят над 120,000 бежанци от останалите поробени български територии. Последствията от договора са определени като Втора национална катастрофа в историята на България.