Начало Новини Образование Първите 55 години на ПГМЕТ в Севлиево вече са история

Първите 55 години на ПГМЕТ в Севлиево вече са история

1554

Днес Професионалната гимназия по механоелектротехника в Севлиево отбеляза своите 55 години. Броенето им започва през 1962 г., когато в Севлиево се създава Професионално-техническо училище по електротехника и металообработване. Четири години по-късно училището прераства в Средно професионално-техническо с тригодишен курс на обучение.

На 5 януари 1967 г. се прави първата копка на новата училищна сграда. Същата година ген. Иван Бъчваров е избран за патрон.

Нанизват се години на работа и утвърждаване. А резултатите не остават незабелязани и през 1987 година училището получава орден „Кирил и Методий“ 1-ва степен за постигнати високи резултати.

През учебната 1992 година професионалното училище става Техникум по механоелектротехника, а от 7 април 2003 г. е Професионална гимназия по механоелектротехника.

Първи директор на днешната професионална гимназия е инж. Илия Гълъбов /1962-1984 г./. До 1991 г. директор е Гена Мангелова, а от 1991 г. до това лято училището има за директор Иван Томев, след чието пенсиониране новата учебна година започна под ръководството на Ани Андреева.

За Професионалната гимназия по механоелектротехника в Севлиево е писано и говорено много. Причината: упорита работа на екипите от първия до днешния за превръщането на професионалната гимназия в модерно училище, със специалности, подходящи за индистриално Севлиево. Никой не би отрекъл, че днешната гимназия „Ген. Иван Бъчваров“ предлага най-добрата учебна и прозводствена база в Северна България. А това е възможно благодарение на работата по проекти с европейско финансиране, благодарение на която през последните години в училището са инвестирани милиони лева.

Днес, на празника, ученици и учители се събраха заедно в Дома на културата за тържествен концерт. Без уроци, извън кабинетите, освободени от изискванията на делника и удовлетворени от свършеното през годините. А то нито е малко, нито маловажно. В това училище обаче умеят да гледат напред. Не се вторачват толкова в постигнатото, колкото търсят нови предизвикателства – ето, започнаха учебната година с първия си випуск дуално обучение. А на фона на глада за работници в севлиевските фирми това е добре премерена крачка, която със сигурност има своите резултати в близките четири, пет години.

Какво е нужно, за да се говорят добри думи за едно училище не само на празник? Вероятно всичко, сътворено за 55 години в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“. Само че тези 55 вече са история. И аз знам, че от утре там започват да пишат следващите си 55 години. Убедена съм, че ще са също толкова силни и удолетворяващи, както отминалите. А днес е празник. Честити да сте, учители, ученици, служители, родители, севлиевци, свързани в някаква нишка с ПГМЕТ “Ген. Иван Бъчваров” в Севлиево!

Честит празник!