Начало Новини Каква е разликата между селянин и селяндур?

Каква е разликата между селянин и селяндур?

1391

Неясно защо на нашите географски ширини „селянин“ се е превърнала в кръвна обида. И нищо, че всички сме градски чада от селски произход, предпочитаме да не ни свързват с кравите и нивата. И нищо, че най-хубавите ни спомени са от миризмата на селски хляб, липов чай и къщата на баба, се засягаме, когато някой си позволи да ни каже, че сме селяни. Време е да разясним, че между селянин и селяндур има огромна разлика. И за да е ясно веднъж завинаги, ето каква е тя…

1. Селянин – Човек, който живее на село или в малък град.

2. Селяндур – Живее навсякъде, най-много са в средните и големите градове. По селата не виреят (няма кой да ги търпи).

3. Селянин – Бачка яко, изкарва си хляба с честен труд. Щастлив е, че има работа. Лоялен е към работодател и колеги.

4. Селяндур – Мързелива гад. Мрази да се труди, обича да е “на далавера”. Гледа да открадне, винаги да изклинчи и да “претакова” държавата, колегата или шефа.

5. Селянин – Чист човек. Обича природата и не свини наоколо. Повечето отпадъци намират приложение в градината или като храна на животните.

6. Селяндур – Свиня. Хвърля си боклука в найлоново пликче през прозореца. Изтърсва си пепелника на колата на светофара. Ако му направиш забележка – бучи, че си плаща данъците и бате Бойко да изчисти. Възможно е и до физическа саморазправа да прибегне.

7. Селянин – Плаща си данъците и сметките. Псува на ум (и на глас) обирджийската държава, но плаща. Декларира си кладенеца, който сам е копал, и му плаща данък.

8. Селяндур – Никога не плаща нищо. Висят му 15 неплатени акта от КАТ, кара допотопния си мерцедес на газ без обозначителната лепенка на задното стъкло, за да си мисли народът, че е паралия и може да си плаща бензина, но забравя, че от ауспуха смърди на битова газ. Краде парно и кабелна от комшиите, слага си магнит на електромера и не плаща вода.

9. Селянин – Говори просто, но разбираемо. Ако се премести да живее в голям град, за една година преодолява диалекта.

10. Селяндур – Мйека цял живот и твърди, че това е най-чистият български език. Мрази да го поправят, не желае да научи нищо ново. Прост е. Едва завършил основно (или понякога средно), но дървен философ, хитрец, тежкар, със самочувствие. Обича да изпъква над себеподобните си говеда с преувеличени истории за далавери и други незаконни дела.

11. Селянин – Умее да се весели, знае как и кога.

12. Селяндур – Дъни музиката яко до 4 сутринта и хич не му дреме, че е примерно вторник и утре всички наоколо са на работа. Другият вариант е да се нареже като свиня в кварталната кръчма, да се сбие със сервитьора, да оповръща таксито и да опикае асансьора.

Неизвестен автор.