Начало Новини История Севлиево отдаде почит на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за освобождението и...

Севлиево отдаде почит на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за освобождението и независимостта на България

1389

„На този ден ние си спомняме за всички онези, които не пожалиха най-свидното – живота си, в името на нашето свободно настояще. Да си спомним за стотиците хиляди, които пътуваха по тайните хайдушки пътеки, сражаваха се в четите на Филип Тотьо, на Хаджи Димитър, на Стефан Караджа, на Панайот Хитов, на Христо Ботев, на всички онези, които изгоряха в пламъците на Априлското въстание, в Средногорието, в Родопите и тук, в Централния Балкан. На онези, които лъвски се сражаваха и загиваха за свободата на България в легендарните опълченски дружини, и разбира се за всички войници, офицери и подофицери от българската армия, сражавали се по бойните полета за свободата, независимостта и обединението на българските земи“.

Това заяви директорът на Историческия музей Найден Петров, по време на честванията по случай 2 юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Той припомни, че Севлиево също има своите герои дали живота си за свободата. „407 имена на севлиевци са гравирани в черния гранит на паметника в парк „Казармите“. Стотици други са по войнишките паметници в селата на нашата община. Затова на днешния ден, на всички тях, признателност и дълбок поклон, защото те загинаха в името на свободата, честта и славата на нашето отечество България.“

На поклонението пред Паметника на Свободата присъстваха председателят на ОбС – Севлиево Здравка Лалева, заместник-кметове на Севлиево, Секретарят на Общината Румяна Дъчева, учители, ученици и представители на културните институции.

Венци и цветя в знак на признателност, под звуците на Севлиевска духова музика поднесоха от Община Севлиево и Общински съвет – Севлиево, Общински съвет на БСП, Бизнессдружение „Севлиево 21 век“, „Идеал-Стандарт Видима“ АД, СУ “Васил Левски”, ОУ „Христо Ботев“, с. Добромирка, ОУ „Стефан Пешев“, гр. Севлиево, ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, ПГ „Марин Попов“ и граждани.