Начало Новини Изкуство Секретните архиви на Ватикана за славянското наследство

Секретните архиви на Ватикана за славянското наследство

1330

България се гордее не само с наследството на траките, но и с това, останало от славяните, част от което е открито в секретните архиви на Ватикана.

славянски ръкопис
славянски ръкопис

С изследване миналото на България в посока произход на българите, са се занимавали светила в науката като проф. Богдан Филов, проф. Иван Дуйчев, проф. Динеков, проф. Александър Фол, проф. Илчо Димитров, Веселин Бешевлиев, Васил Гюзелев, Василка Тъпкова, Йоана Списаревска, Елка Бакалова, Петър Мутафчиев и други.

Наричат България адепт на византийската култура. През 1934 г. в София е проведен първият конгрес за византийски изследвания.

Славянското наследство на България е все още пръснато по света.

Една от най-големите съкровищници е Ватикана. В секретния архив на Ватикана  са били допуснати български учени, които да изследват древни ръкописи и други книги, за да могат да възстановят непознатото минало.

славянски ръкопис на Библията

До голяма степен заслугата за това е на Свети папа Йоан Павел Втори, който бидейки поляк и славянин, е приемал радушно идеята за опознаване и популяризиране древната славянска култура по света. Именно Свети папа Йоан Павел Втори обявява Светите братя Кирил и Методий като духовни покровители на цяла Европа.

През 1978 г. е  организирана за първи път изложба с древни славянски книги, карти и други ръкописи, които се съхраняват в секретните архиви на Ватикана и от Ватиканската апостолическа библиотека. Наскоро Свети папа Йоан Павел Втори седнал на Светия престол на Римокатолическата църква и въпросната изложба е едно от първите значими духовни и културни събития, които са реализирани.

След Ватикана, същата изложба е представена в криптата на “Свети Александър Невски“ в София. В Италия са открити 210 славянски ръкописа, а 190 от тях са публикувани от български учени. Освен във Ватикана, в повече от 100 хранилища по света има артефакти, които са били, но и предстоят да бъдат изследвани.

Дори в Женския университет „Васеда“ в Токио е открит древен ръкопис от 16 век. Затова проф. Аксиния Джурова го обяви като 101-то хранилище.

Колкото и странно да изглежда на обикновения човек, който стои далеко от науката, за учените не е необикновен фактът, че книги и ръкописи са били пръснати по света, защото те са лесно преносими предмети. Мисионери, монаси, дори търговци най-често са влизали в ролята на преносители от едно място на друго.

Някои от тези безценни древни трудови са служили като официални държавни подаръци, подарени от официалните гостуващи делегации в знак на добри и топли дипломатически отношения. Подаряването на книги е въпрос на престиж в далечното минало. Те са показвали социалния статут на човека.

Защо архивите на Ватикана са секретни и защо около тях витае такава мистерия?

Проф. Джурова обясни, че причината не е толкова в ограничения достъп до тях с цел опазване конфиденциалността на информацията, а защото учените нямат право да изследват документи, които са по-млади от 50-годишна възраст. За да бъде допуснат човек до тях, той трябва да има научна титла и препоръка от друг учен или държавник.

Друга изключителна съкровищница е Британският музей.