Начало Новини Здраве Националният фестивал “Семе българско” започва на 23 април в Севлиево

Националният фестивал “Семе българско” започва на 23 април в Севлиево

1305

Третото издание на двудневния национален фестивал “Семе българско” ще се състои в Севлиево на 23 и 24 април. Откриването е в градския парк “Казармите”. Това съобщи Мирела Ганчева от общината.

Домакин на фестивала е община Севлиево, а организатор е габровска рекламна агенция. Идеята на фестивала е съхраняване на традициите и продължаване на българските видове, породи и род, а акцентът е сложен върху семето като носител на идентичност, нов живот и традиции, обясниха от общината.

Поканени за участие са организации, фирми и асоциации от селското стопанство, екологията и био-производството, със специално внимание към местните производители, земеделските кооперации и билкопроизводителите. Сред поканените да се включат във фестивала са фондация “Искам бебе”, ин-витро клиники от страната, както и организации, чиято дейност е свързана с демографските проблеми на страната.

В рамките на фестивала ще бъде организирана борса за семена,ще има информационни шатри, базар, ателиета, конкурси, образователни лекции, кулинарна борса.

По време на фестивала ще бъде организиран кът, в който творби, изработени от деца, ще се продават, а със средствата младежите ще подпомогнат каузата “Шанс за живот”.

Първият фестивален ден ще бъде открит от певицата Валя Балканска. В 10,30 часа в парк “Казармите” ще прозвучи летялата в космоса песен “Излел е Делю Хайдутин”. След откриването Валя Балканска, заедно с гайдаря Петър Янев, ще изнесат концерт.

През втория фестивален ден, на Цветница, семействата, имащи деца от ин-витро процедури, ще посадят дръвче – като символ на новия живот и на надеждата.
И тази година през двата фестивални дни на открита сцена ще се състои фолклорен маратон под наслов “Надпей ме, надиграй ме, надсмей ми се”. В него ще се изявят местни ансамбли, певчески групи, танцови школи и изпълнители на народни песни и танци.