Начало Новини Инфраструктура Сухиндолци излязоха на протест заради свлачището по пътя към Севлиево

Сухиндолци излязоха на протест заради свлачището по пътя към Севлиево

1360

Над 100 души се събраха днес на пътя между Сухиндол и Севлиево с искане държавата да подаде ръка на местната власт за отстраняване на свлачището, което вече две години е блокирало трасето. Протестиращите връчиха папка с над 1,200 подписа на кмета на Сухиндол инж. Пламен Чрнев, който пък от своя страна ги представи на областния управител инж. Николай Йоцов и обясни, че ще бъдат предоставени на следващия български премиер. Протестиращите са част Местна гражданска инициатива, която се сформира спонтанно и има за цел да подпомогне рехабилитацията на пътя.

Дължината на пропадналия участък е 360 метра, а неговата ширина е 80 метра. За съжаление и близката река нанася поражения на трасето, подкопавайки платното за движение. Проектантите обаче са категорични, че трябва да бъдат рехабилитирани 500 метра от пътя, да бъде изнесена скалната маса. За всичко това са необходими около 5 милиона лв., сподели кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев. Той застана твърдо зад протестиращите и заяви, че всички трябва да бъдат обединени и да загърбят различията си в името на каузата за възстановяване на важната пътна артерия.

„За да направим този път трябва да имаме проект. Той струва около 100,000 лв. Ние започнахме да плащаме частично изготвянето на идейния проект. Изчистването на скалната и земна маса ще струва над 1,5 милиона лв. Трябва да се укрепят бреговете, които се подкопават от реката, трябва да се изгради подпорна стена, която да задържи свлачището. Всичко това ще излезе около 5 милиона лв.”, сподели кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев.

800 души са засегнати от затварянето на пътния участък и 4 съставни села на община Сухиндол. Потърпевши са и хората от други населени места, които имат вили в района. Автобусите отказват да минават по обходния маршрут, защото асфалта е в окаяно състояние. Затова рейсовете обслужват селата само няколко пъти в седмицата, обясни инж. Чернев. Още по-тежко е през зимния период, когато се возят и много деца до яслата и детската градина. В тази връзка ако държавата не помогне за ремонта на общинския път хората са готови да предприемат и крайни мерки.

„Заедно с Местната гражданска инициатива ще спрем пътя за Павликени, като втори етап от протестните действия. Като трети етап сме готови да блокираме пътя София-Варна, защото вече две години проблемът не намира решение. Това е единственият път, който може да свърже селата ни и да отпуши изхода за София. Всички останали пътища са силно компрометирани”, обясни инж. Чернев.

Областният управител инж. Николай Йоцов се запозна детайлно с проблема и обясни, че на последното заседание на Междуведомствената комисия в Областна администрация са одобрили свлачището да бъде изпратено за финансиране до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Кога това ще се сучи обаче все още няма яснота.

„Като областен управител и председател на Междуведомствената комисия съм извършил това, което ми позволява закона- да подам искането към Междуведомствената комисия в МС. От там нататък, единственото, което мога да направя е да лобирам това да се случи, в най-благородния израз на тази дума”, обясни инж. Йоцов.

Докато държавата реагира обаче над 70 деца от съседните села всеки ден пътуват по обходен маршрут, за да стигнат на училище и да влязат в класната стая, сподели директорът на местното школо и председател на Общинския съвет  Ивайло Отчев.

„Затварянето на този път влияе и на съседните общини. Всеки ден 70 деца пътуват. Обходният маршрут е много рисков. Не бива да не мислим за бъдещето на България и нашите деца. Само заради тях е достатъчно да се започне ремонт”, сподели Отчев.

В едно от блокираните села – Горско Косово пък има Дом за хора с деменция. Линейки до там стигат трудно, нарушени са и доставките на хранителни продукти и медикаменти.

„Хората ни са възрастни, около 70-годишна средна възраст. Те трябва да ходят на лекари, да си купят необходими стоки. Караме по един заобиколен път. Линейки не могат да дойдат. В Дома за хора с деменция има 60 души”, оплака се кметският наместник Милка Петрова

Всички административни крачки през последните две години са направени от местната власт, но все още няма отговор от държавата, обясни председателят на Местната инициатива Борислав Вълев, който е и заместник-кмет на Сухиндол.

„Ежедневно се налага да пътуваме по обходния маршрут, който също е опасен. Служителите в Дома за хора с деменция са спали по 24 часа там, защото няма автобуси, които да ги вземат”, обясни Вълев.

Един от протестиращите Бенко Бенков припомни също, че земеделските производители, които имат бази в Сухиндол, срещат огромни затруднения. Той изрази недоволство, че за столицата се купуват нови трамваи, а малките населени места са забравени. В тази връзка той се закани да съди държавата в Международния съд.