Начало Новини Таволара – най-малкото кралство в света

Таволара – най-малкото кралство в света

1264
То не се намира в другия край на света, а съвсем близо до бреговете на Италия. Край бреговете на Сардиния, Италия и по-точно в залива на Олбия, се намира самотният остров Таволара. 
Характерно за него е назъбената планинска верига, простираща се пет километра по дължина и един километър на широчина. Благодарение на тази планинска верига, островът много наподобява образа на планина, намираща се в морето. Единственото населено място в Таволара е дълъг и тесен провлак с пясъчен плаж.

 

В последните 200 години в пределите на острова живели всички наследници, както и семейството на Джузепе Бертолеоне. Джузепе е имигрант от Дженовезе, който пристигнал в Таволара през 1807 година. Неговото намерение било да живее там с една от двете си жени и техните общи деца, за да избегне законите за многоженство. При пристигането си Бертолеоне сам обявил себе си за крал на Таволара. През 1836 година титлата била призната и от краля на Сардиния – Карло Алберто, който посетил острова, за да ловува. Оттогава семейството на Джузепе управлява Таволара, а последните седем поколения са единствените жители на острова.

Местните се издържат чрез козевъдството и риболов, както и продажба на сувенири на туристите. На територията на Таволара има и два ресторанта, които също се управляват от семейство Бертолеоне.

Говори се, че по време на посещението си крал Карло Алберто бил посрещнат от 24-годишния син на Джузепе – Паоло. След тридневния си престой на острова, кралят останал много доволен, затова казал: „Паоло, ти наистина си кралят на Таволара“. Няколко години по-късно, когато държавната администрация поискала да конфискува острова от семейство Бертолеоне, Паоло заминал за Торино, за да се срещне с крал Карло Алберто. От него получил официален документ, който го признава за крал на Таволара. Връщайки се на острова, Паоло създава герб и гордо го изобразява по стените в дома си.

семейство Бертолеоне
семейство Бертолеоне

През 1900 година кралица Виктория, която събирала снимки на лидерите по света по онова време, изпратила своя личен фотограф на острова, за да заснеме кралското семейство. Тази снимка все още може да се види в музея на Бъкингамския дворец в Лондон, както и на стената в един от двата ресторанта в Таволара. През 1934 година, когато островът се присъединява към Италия, царуването на семейство Бертолеоне официално приключва. През 1962 година НАТО създава база в източната част на острова и обявява района за зона на сигурност с ограничен достъп.

Днес някогашното кралско семейство притежава само 50 хектара от  Таволара. И въпреки че наследниците на Джузепе Бертолеоне вече не са владетели, те продължават да бъда покровителите на това място. Днешният „крал“ Антонио Бертолеони полага усилия островът отново да бъде признат за кралство, което би направило Таволара официално най-малкото кралство в света.

На острова няма хотели, но туристи го посещават, за да се гмуркат в прилежащите му води, известни с красивия си и разнообразен морски живот.