Начало Новини История Честит 3-ти март, Българи!

Честит 3-ти март, Българи!

1577

„Националният празник на България е датата, на която трябва да сме градивни; да търсим пътищата за развитие на собствената ни държава; да създаваме и да утвърждаваме своето бъдеще“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов в официалното си слово по повод националния празник на България 3 март.

„Да си спомним в този ден, че българската свобода започва първо с създаването и укрепването на българското образование. После идва времето на борбата за църковна свобода, в която се включва целият народ. След нея идва и мечтата за повече права. Идва времето на революционерите, които водят своите чети надлъж и на шир по цялата българска земя“, каза инж. Манолов.

„Националният празник на България се случва в дни на разединение и напрежение в много точки в Европа и в света. Време е да сме единни и да се пазим. Време е да искаме мир и зачитане на човешките права!“, каза още градоначалникът. Той се обърна към младите жители на Павликени с призива да помнят историята като миналото на своите прадеди, да учат за отминалите времена и да извлекат поуки за живота си.

„Нека да опазваме паметниците в нашия град и нека всеки път, когато минаваме край тях за секунда поне да си спомним за имената на нашите предци, които направиха възможно днес да се поздравим с националния празник на България като свободен, единен и независим народ!“, каза кметът.

Стотици жители на града се събраха на централния площад „Свобода“ за официалното събитие. Сред тях бяха учениците от трите училища, деца от детските градини, общински съветници, представители на политически партии, общественици и културни дейци. Тази година официалната церемония беше съпътствана с военен ритуал, организиран от военното поделение в града. Специален гост на събитието беше кметът на румънския град Болдещ Скайен – Константин Букурую. Той отбеляза в изказването си съдбата на румънските войски, участвали в Освободителната война.

Специален жест направи гостът като връчи на инж. Манолов документите за побратимяване между Павликени и Болдещ Скайен. Заупокойна молитва за загиналите за свободата на Бъгария отслужи архимандрит Георгий. Цветя и венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите.