Начало Новини Изкуство Четири лъва застават отново на моста над река Росица в Севлиево

Четири лъва застават отново на моста над река Росица в Севлиево

1277

Лъвски фигури отново ще украсяват моста на Кольо Фичето над река Росица в Севлиево. Официалната церемония по откриването ще бъде на 13 октомври (петък) от 17:30 часа, съобщават от Община Севлиево.

Лъвовете са с височина 1.80 м. Всяка фигура е стъпила върху бетонен постамент, висок 2.80 м. Новите скулптури ще бъдат поставени в четирите края на моста, без да влизат в разрез с настоящата му визия. Те ще го обогатят и така ще бъде възстановен обликът на моста от 1941 година.

За да бъдат фигурите максимално близо до първообраза си, авторите са се водили от фотографии от 40-те години на миналия век, както и по анатомични рисунки.

Идеята за връщането на лъвовете е на група инициативни граждани от Севлиево – Стоян Костадинов, Крум Табаков и Ахмет Ахмедов, които преди повече от 3 години запознават с нея кмета на града д-р Иван Иванов и той приема идеята.

Предложението им бе прието и от Общинския съвет, имаше и обществено обсъждане, на което великотърновският архитект Йордан Нурков представи проекта си, според който ще се търси приемственост между първоначално построеното от Кольо Фичето съоръжение и сегашния му облик.

По време на Кримската война /1853-1856/ движението на войска, пътници и стока се засилило. На местната власт в Севлиево било възложено със свои сили да организира построяването на каменен мост. Българската и турската общност в града обединили усилията си, започнало добиването на материали чрез ангария /безплатен труд/.

За главен майстор на строежа на моста бил ангажиран майстор Никола Фичев (Кольо Фичето) от Дряново, прочут български строител и архитект. Приемането на сравнително голямата поръчка било изпитание за възможностите на самоукия майстор. Строеният по-късно мост при Бяла е много по-внушителен, но той бил строен с предоставени от централната власт средства след специален закон от 1864 г. В Севлиево такива средства нямало и още през 1856 г. строежът започнал. Работата вървяла сравнително бавно заради липсата на пари, но в следващите една-две години грубият строеж бил приключен. Мостът бил дълъг 110 метра, поддържали го седем свода, като централният бил най-висок и оформял „гърбица”. През първата половина на ХХ век тази гърбица била изправена, а мостът бил удължен значително чрез насипи от двете страни.

Поставени били дървени перила, които не издържали дълго на напора на водната стихия по време на честите наводнения, които придошлите води на Росица причинявали. След поредното опустошително наводнение, през 1872 година били поставени каменни парапети и каменни възпоменателни плочи.

След десетилетия двата края на моста били украсени с фигури на лъв, изработени от севлиевски художник, което дало основание на гражданите да го нарекат „Лъвовия мост”. През 1971 г. след голям ремонт и изграждането на ново разширено платно, старият каменен мост се вижда само от алеите покрай реката.