Начало Новини † Християните почитат днес св. Димитър

† Християните почитат днес св. Димитър

1191

На 26 октомври православните християни почитат свети Димитър Солунски. Според народните представи от Димитровден започва зимата.

Димитър Солунски е роден през III век в Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкуп възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Свети Димитър се приема и за закрилник на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.  Професионален празник и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.  На 26 октомври празника си отбелязват Сливен, Видин и Айтос.

Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки — “Дойде ли Димитър, идва и снегът”, гласи народната поговорка.