Начало Новини † Църквата почита Светите безсребърници Козма и Дамян

† Църквата почита Светите безсребърници Козма и Дамян

1063

На 1-ви юли Православната Църква отдава почит на Светите безсребърници Козма и Дамян Римски.

В църковната история са известни три двойки светии с тези имена, живели по едно и също време: Козма и Дамян Асийски, Козма и Дамян Римски, Козма и Дамян Аравийски. Те се ползват с голяма любов сред православните християни и към тях се обръщат с много молби за тяхното свято застъпничество.

Козма и Дамян Асийски са известни в Гърция като помощници в постигането на книжовна грамота.

Козма и Дамян Аравийски се считат за покровители на ковачите и ковашкото дело –  тях ги наричали още Божии ковачи. В деня на Козма и Дамян ковачите не работили, защото са смятали, че е грехота да се работи в деня на празника на техните покровители. Те се смятат за покровители на брака.

Свети безсребърници Козма и Дамян Римски се почитат от древни времена заради способността им да изцеляват от недъзите и да оказват лечебна помощ. Затова и първият ден от юли е ден на всички лечители.

Братята Козма и Дамян живели в Рим, в 3 век. Техните родители християни ги възпитавали в любов към Бога. Те ходили от град на град и изцелявали безвъзмездно болните. Понеже чудодейните изцеления приобщавали към християнската вяра много хора, римските власти, недоволни от това решили да ги заловят. Християните укривали братята, но след като били заловени много невинни жители, те решили да се предадат. Братята били хвърлени в тъмница, след което ги изправили на съд. Те били изправени пред император Карин, който ги призовавал да се обърнат към езическата вяра. След време императорът получил много силно схващане на врата, дотолкова, че не можел да се обърне. Той отишъл при двамата братя, в тъмницата и ги помолил да го излекуват с Господнята молитва. След молитвата императорът бил излекуван, а Дамян и Козма пуснати на свобода, продължили с лекарската практика.

Според преданието Козма и Дамян били убити от своя първоначален учител в лекарската професия, който завидил на двамата братя.

Днес имен ден празнуват: Кузман и Дамян.