Начало Новини Религия † Честваме Св. Варвара

† Честваме Св. Варвара

1289

По повод Деня на света Варвара в катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново се отслужва света литургия. Рано тази сутрин църковните камбани на православните храмове в града възвестиха началото на литургията по повод църковния празник. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва литургия. Хиляди миряни днес палят свещ за здраве и късмет на своите семейства.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Илиопол. Отличавала се е с особена и впечатляваща красота.

Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата са поразени от мълния. През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

В православието света Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят. У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи.

В някои райони на страната света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали „Баба Шарка“. Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за умилостивяване на светицата и „Баба Шарка”. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.
Този ден е имал и гадателна насоченост в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.