Начало Новини Инфраструктура 10 г. и 2 млрд. лв. трябват за решаване на водната криза...

10 г. и 2 млрд. лв. трябват за решаване на водната криза в общините Павликени, Сухиндол, Свищов и Севлиево

939

Десет години и инвестиция от два милиарда лева ще са нужни за трайно решене на водната криза за великотърновските общини Павликени, Сухиндол и Свищов и за габровската Севлиево. Това може да стане с пускането на язовир “Александър Стамболийски” за питейни нужди, а не само за напояване и производство на електроенергия.

Ако сега не започнат проучванията, след 10 години проблемът с безводието в западната част на Великотърновска област ще стане необратим, коментира областният управител Людмила Илиева, която изнесе данните за инвестицията и периода за превръщането на язовир “Александър Стамболийски” в питеен.

Областната администрация трябва да възложи обществена поръчка за проучване чистота на водите в язовира и да се установи състоянието на неговото дъно. Проучването ще е с времетраене една година.

Междувременно областният управител трябва да кандидатства за финансирането през Министерството на регионалното развитие и да се водят преговори с Енергийното министерство за прехвърляне на собствеността на водоема, който в момента е под управление на НЕК. 

Според областния управител Людмила Илиева най-много време ще отнеме обособяването на санитарните зони на язовира и отчуждаването на имотите в първа зона, и изграждането на пречиствателни съоръжения за всеки от имотите във втора и трета зона.