Начало Новини История 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската...

24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

1256

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,
ПРОСВЕТИТЕЛИ И ДУХОВНИЦИ,
ТВОРЦИ И ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА,
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО,
СКЪПИ ГОСТИ,

24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост e ден, символ на духовността и на стремежа към знание чрез наука и образование. Празник, който винаги ни изпълва с национална гордост и ни връща в онези времена, когато българският народ изпълнява свещената си мисия да образова и извисява, да променя света към по-добро.

Днешният ден е повод да изразим дълбоката си признателност към великото дело на солунските просветители Св. св. Кирил и Методий, на техните последователи, на многобройните воини на четмото и писмото през вековете. Днес се прекланям пред нашите учители, пред хората на духа и просвещението, пред всички, които с неуморния си труд в класните стаи, читалищата и библиотеките обучавате, възпитавате и градите духовността на нацията. Ако първоучителите нямаха ученици и ако техните ученици не създаваха школи, днес нямаше да говорим за приноса на България в световната цивилизация. Школата е традиция, която се развива и иска грижи, а това е нещо, с което нашата община може да се гордее!

Днес бих искал да се обърна към вас не само като кмет, но и като благодарен ученик, и родител. В живота си имах щастието и привилегията да срещна невероятни преподаватели. Хора, за които това беше не просто професия, но и призвание.

Скъпи учители, макар понякога да изглежда, че трудът ви не е достатъчно оценен, уверявам ви, че всички ние като родители сме благодарни, че ви има. Затова приемете моите искрени пожелания за здраве, творчески успехи и професионално удовлетворение. Запазете вдъхновението, енергията и дръзновението, с които градите устоите на българщината!

Честит празник и на всички ученици! Поздравявам ви за успехите, с които ни зарадвахте през тази година. А на зрелостниците пожелавам да работите усърдно, за да сбъднете най-смелите си мечти и да не забравяте, че нашият роден град има нужда от вас! Всяка голяма промяна започва с малка стъпка – с първата буква, с открехването на първата книга и продължава с непресъхващата жажда за още знания!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Иван Иванов
кмет, Община Севлиево