Начало Новини Образование 285 първокласници влязоха в класните стаи в община Севлиево

285 първокласници влязоха в класните стаи в община Севлиево

1104

Училищният звънец днес оповести началото на новата учебна година за 3,156 ученици в община Севлиево. 285 от тях за първи път прекрачиха прага на родното училище. По повод първия учебен ден кметът на общината д-р Иван Иванов изпрати поздравителни адреси до директорите, колективите на всички учебни заведения и техните възпитаници, а заедно с екипа си днес присъства на тържествата в СУ „Васил Левски“ и ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров”.

„На всички ученици пожелавам успех в овладяването на знанията. Нека бъдат любознателни, упорити и смели в преследването на мечтите си, защото младостта е изпълнена с достатъчно сили за реализирането им. Да даряват своите родители и учители с обич и уважение, защото те са хората, които са в основата на изграждането им като личности.

Нека бъдат благословени усилията и търпението на учителите, обичта и знанията, които даряват на децата. Желая им здраве и духовни сили, а успехите на техните ученици бъдат най-ценният дар за труда им“, каза в приветствието си д-р Иванов.

През новата учебна година на територията на общината ще функционират 11 общински и две държавни училища, пет детски заведения и 1 извънучилищно обслужващо звено – ДК „Йовко Йовков“. От обучаващите се ученици 19 ще са в подготвителна група, 1,136 – в начална степен на образование, 926 – в прогимназиален етап на обучение и 1,075 – в гимназиален етап.

15 септември е празник и за децата от детските градини. Тази година 1056 малчугани ще бъдат обгрижвани в петте детски заведения на територията на общината. От тези деца 143 ще посещават яслени групи, 440 са малчуганите на възраст 3-4 години, а записаните в задължителна предучилищна подготовка 5-6 годишни деца са 451.

На добър час на всички учители и ученици! Нека е успешна новата учебна година!